OE TEAM STUFF

Η γυναικοκρατούμενη τηλεόραση μας ”κόβει” τον ‘Όρκο Σιωπής”


Καταρχάς, πάμε να κάνουμε κάποιες βασικές παραδοχές για το ποιόν του τηλεοπτικού κοινού βάση των τηλεμεριδιών της agb αλλά και της απλής λογικής που ακόμα μια φορά θα σας την ”ταίσω” με το δικό μου μοναδικό τρόπο. Κάποιες θα την ντύσεται ως προπαγάνδα και κάποιοι θα μου κλείσετε το μάτι, θα μου σφύξετε το χέρι συγκινημένοι και θα βρωντοφωνάξετε με φωνή Βασίλη Σκουντή ”Πες τα αγόρι μου”!


1. Η τηλεόραση είναι γυναικοκρατούμενη. Τα 3/4 των τηλεθεατών είναι γυναίκες. Γιατί; 1ο, όλο το πρωινό πρόγραμμα βασίζεται σε καθαρά γυναικεία γούστα και θεματολογία όπως κουτσομπολιό, ζώδια, συμβουλές ομορφιάς, ιατρο-βρεφική ενημέρωση, διακοσμητικά τίπς κ.α χόμπις που το ωραίο φύλο συνηθίζει να μελετάει. (ιδέα που διατυπώνεται πολύ εύστοχα και στη mainstream διαδικτυακή εκπομπή Μπράφ) 2ο. Ο αντρικός πληθυσμός έχει πάρει χαμπάρι την ανυπαρξία φρέσκων και ιδιοφυών παραγωγών με αποτελέσμα να στραφεί ως επί το πλείστον στο διαδίκτυο για να κατευνάσει το διψασμένο για mind gaming πλοκή και ρεαλιστική δράση μυαλό του. 3ο. Η δομή της τηλεόρασης είναι ξεκάθαρα γυναικεία αφού οι διαφημίσεις και κάποιες εφήμερες σειρές γίνονται με σκοπό να προσελκύσουν και να τραβήξουν τη προσοχή των παιδιών και των γυναικών που αποδεδειγμένα είναι πιο ευάλωτες στο μάρκετινγκ. Marketing Victims όπως λεν και εις Αγγλετέρα!

2. Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα – Κωμική σειρά με 35% τηλεθέαση στην Ελλάδα (έσπασαν τα μηχανάκια) και καλύτερη βραυευμένη ελληνική σειρά στη Κύπρο.
Πρώτη Σταγόνα – Κωμική σειρά με 33% τηλεθέαση στη Κύπρο.
Κατά συνέπεια είναι ηλίου φαεινότερο ότι όταν ο μέσος άντρας τηλεθεατής βρει τηλεοπτικό πρόγραμμα άξιο παρακολούθησης και συμβατό με τα θέλω του το υποστηρίζει καθολικά και φανατικά με τα χίλια. Καθόλου σεξιστικό δεν ακούγεται. Απλά ο Κύπριος αντί να βλέπει 10 σειρές και επιπλέον ”bonus” την ”Σταγόνα”, παρακολουθεί μόνο τη ”Σταγόνα” και τον κορυφαίο και απολαυστικό για ακόμη μια φορά Μάριο Δημητρίου.


Επί του θέματος τώρα πιο συγκεκριμμένα. Πώς αφορά αυτή η σειρά με γεγονότα τον Όρκο Σιωπής; θα σας πω αμέσως! Η σειρά λόγω χαμηλής τηλεθέασης σε Ελλάδα και Κύπρο – συμπαραγωγής Σίγμα και Σταρ αποφασίστηκε να κοπεί πρόωρα όπως μαθαίνουμε από τον έντυπο τύπο, μόλις στο 60ο επεισόδιο! (και όπως βγαίνει πρός τα έξω αυτό είναι τελεσίδικο και αποτελεί πραγματικότητα)

Γιατί ”κόπηκε” από τους τηλεθεατές/ριες;
Εφόσον τηλεθεατές ”εκτός 1ης Σταγόνας” δεν υπάρχουν (μιλάμε για γελοίους αριθμούς) ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΜΕ ως άντρες να ”τρώμε στη μάπα” σειρές ”λίγο κρασί,λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου” και δεν ασχολούμαστε καν να μπούμε στο κόπο να ανοίξουμε το περιτύλιγμα μιας ακόμη σειράς μιας και την πατήσαμε πολλάκις, όπερ μεθερμηνευόμενο εστί – βαρεθήκαμε να παιρνούν μπροστά από τα ανυπεράσπιστα μάτια μας το γνωστό τρίο: 1.Εξιδανικευμένα Love stories
2. Το πρότυπο του πετυχημένου ρομαντικού άντρα – τέλειου εραστή και Δον Ζουάν Μεγατόνων 
3.Ερωτικά Τρία, ενίοτε τετράγωνα-πεντάγωνα πολύ φτηνά δοσμένα, μήπως και γίνει καμοιά οικονομία στο καστ αφού ο μοναδικός στόχος είναι όλοι μαζί ”Να μπλέξουνε τα μπούτια τους” μπας και δοθεί ένα τέλος, συνήθως happy!

ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ, ο  ”Όρκος Σιωπής” από τις πολύ λίγες σειρές που δεν είναι έτσι, αντιμετωπίζει την άχαρη πραγματικότητα έχοντας πενιχρή υποστήριξη. Από ποιό; Από τις τηλεθεάτριες όπως είπα της ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ τηλεόρασης και το τονίζω, η τηλεθέαση εχτός από θηλυκό γένος έχει και θηλυκή μεμπτουσία !

Τί είναι στ’αλήθεια ο ”Όρκος Σιωπής” που εν έτει 2014 καταφέραμε να του βάλουμε λουκέττο;
To καλύτερο σενάριο που παραλαμβάνει η Κυπριακή τηλεοράση μετά την ”Αίγια” και τους ”Γειτόνους” από τα χέρια του Δημήτρη Τοκαρή και Γιώργου Σιούγα. Ο όρκος δόθηκε το 1975 στο Ναύπλοιο από τις οικογένειες Λινάρδου-Ασλάνη και αφορούσε το φόνο του Παύλου Δημοσθένους με άμεση ανάμειξη και 3ου προσώπου κλειδί στην όλη ιστορία. 2 Μαφιοζομασόνοι, ο ενας εξ αυτών σπουδαίος οικογενειάρχης συγκαλύπτουν τον φόνο και πολλά φαρμακερά μυστικά που αφορούν την ίδια τους την οικογένεια. Ο Άρης ως κεντρικό πρόσωπο προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο της δολοφονίας του πατέρα του και κάνει άνω κάτω θεούς και δαίμονες. Μία τρομερά mind gaming σειρά. η ελληνο-κυπριακή έκδοση του prison break σε επίπεδο μυστηρίου και αλεπάλληλων εντελώς απροσδόκητων και πρωτότυπων αποκαλύψεων που πραγματικά με μάγεψε και ”ταλαιπώρησε” ευχάριστα το μυαλό μου, στενοχορώντας με και μένα αφάνταστα ως τηλεφίλ και οπαδό της καλής τηλεόρασης που κλείνει αυλέα με αυτό το τρόπο. Είναι κρίμα γιατί κατάφεραν να συμπιέσουν μια σειρά εξαιρετική που απαιτεί τουλάχιστον 80 ακόμη επεισόδια για να κλείσει το κύκλο της μόνο με άλλα 20! Είχε τρομερές προοπτικές να είναι για χρόνια στο προσκήνιο. Αλλά δυστυχώς λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, μάλλον καλύτερα χωρίς τις ξενοδόχες! (Κριτήριο 0, με πολλή ειλικρίνια και πίκρα το διαπιστώνω…ξέρετε ποιοί/ες δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά)

Ποιούς ηθοποιούς συναντούμε;
Ένα οσκαρικό για ακόμη μια φορά Σταύρο Λούρα. Ο άνθρωπος είναι από άλλο πλανήτη. Ερμηνεία 10/10 στο ρόλο του Στάθη, εφάμιλη με την ερμηνεία του Δάνη Κατρανίδη στο ρόλο του μαφιόζου Πέτρου Ασλάνη. Μια χαμηλή φωνή με αινιγματικότητα που ”σκοτώνει”. Υπέροχος ο Τόνυ Δημητρίου που υποδύεται ένα άντρα με δύο πλευρές, ήταν το χάιλαιτ της σειράς πιστεύω. Μπορούσε να του δώσει μεγαλύτερη έκταση και γκάμα αν δεν μας τη κόβανε στα 60α με καλή βοήθεια από τους σεναριογράφους και το team. Η εισροή Κυπριακής διαλέκτου ρόλου στον μετρ…Πανίκο Πιλάλη, καινοτομία που μιμήθηκαν αργότερα άλλα ”παιδάκια” της κυπριακής tv.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να υπογράψω την συμφωνία μου με το κορμό αυτής της σειράς, η οποία με τα πεπραγμένα της έρχεται να ταπεινώσει πολλές άλλες που ούτε τις βασικές αρχές για να τους βάλω ένα 6 δεν τις πληρούν. Η τηλεθέαση δεν είναι κριτήριο σε χώρα με τη ποιότητα του τηλεοπτικού κοινού της Κύπρου και της Ελλάδας που η δύναμή τους συνοψίζεται σε αυτή του τηλεχειρεστηρίου της νοικοκυράς!

Υ.Γ. Εγώ ένα ξέρω, τουλάχιστον ο Όρκος Σιωπής δεν είναι κακογραμμένος και δεν έχει πρόχειρους διαλόγους που οι περισσότεροι συνήθως απαλείφονται με την είσοδο μουσικής η οποία στην ουσία καλύπτει τα σπασμένα!

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Harris Miltiadous

Σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειον Πανεπιστήμιο.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)