OE TEAM STUFF

Ναι ρε. Υπάρχει Άγιος Βασίλης !


18 μέρες απομένουν και η επέτειος του πιο κοσμοιστορικού γεγονότος θα κάνει και πάλι την εμφάνιση της. Δεν θα αρχίσω το μοιρολόι και τη καταστροφολογία για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διερχόμαστε γιατί προτιμώ να περάσω σε κάτι πιο ουσιώδες δημοσιογραφικά που έχει να κάνει κυρίως με τη παιδική ψυχολογία. Δεν είμαι ειδύμων αλλά θα μιλήσω βάση προσωπικών βιωμάτων και συγγραφικών αναφορών.


Υπάρχει τελικά Άγιος Βασίλης; Ναι, ο συμπαθής και στρουμπουλούλης κύριος που κατρακυλά απρόσεχτα από τη καμινάδα των σπιτιών για να ακουμπήσει αθόρυβα τα δώρα των παιδιών κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο γέροντας με την άσπρη γενιάδα και τη κόκκινη μάλλενη στολή που κάνει τη μαγική διαδρομή Καισσάρεια – Κύπρος/Ελλάδα παραμονή Πρωτοχρονιάς για να πάρει σε ΟΛΑ τα παιδιά αυτό που του ζητήσανε. Ο σοφός διοπτροφόρος που διατηρεί το εργαστήριο παιχνιδιών του στη Λαπωνία της Φινλανδίας, εκεί όπου τα ξωτικά ετοιμάζουν με περίσσια υπομονή τα πάντα του μεγάλου ταξιδιού, που είναι και ο τόπος καταγωγής του Ρούντολφ – τιμονιέρη του έλκυθρου και Ταρανδοηγέτη των ομοίων του. Αυτά είναι μόνο η αρχή στο μυαλό ενός παιδιού για το τι σημαίνει Χριστούγεννα. Όντως, δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά αλλά ας πάμε να το αναλύσουμε βαθύτερα το θέμα μας.

Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάολο Κοέλιο έχει πει την ”χρυσή” τριλογία των παιδιών από την οποία σαφώς και πρέπει να διδαχθούμε:
1ο. Να είσαι ευτυχισμένος και χαρούμενος χωρίς ιδιαίτερο και σημαντικό λόγο, δηλαδή με απλά πράγματα κοινώς.
2ο. Να είσαι πάντα απασχολημένος με κάτι, σε υπεραπλούστευση -να ζεις τη κάθε στιγμή σου σαν να ειν’ η τελευταία.
3ο. Να διεκδικάς με όλη σου τη δύναμη τις επιθυμίες σου και να λες με τη καρδιά σου, ”γεμάτα”, ΝΑΙ και ΟΧΙ!

Καταθέτοντας την άποψη μου θα έλεγα πως τα παιδιά τέτοιες εποχές έχουν αποθηκευμένες στο σκληρό τους δίσκο τις πιο έντονες και ”έγχρωμες” τους αναμνήσεις. Εικόνες που σε λίγα χρόνια θα μοιάζουν στο μυαλό τους σαν μια κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους. Ίχνος επιτηδευμένης κακίας δεν υπάρχει μέσα τους, όσο βαθιά κι αν ψάξετε. Ως ανθρώπινο είδος έχουμε το πρωτέρημα να φέρνουμε στο κόσμο ”επι γης αγγέλους” που εναποκείται σε μας για το πως θα εξελιχθούν. Η στάση μας και η νοοτροπία μας αποτελούν το ραβδί για τη χάραξη του σωστού ή του λάθος δρόμου στη ζωή τους, ειδικά σε περιόδους γιορτών! Ας γίνουμε και μεις παιδιά…να υιοθετήσυμε τα μισά καλά από την αγνή και άδολη ψυχή τους.

Γι αυτό επι του πιεστηρίου τώρα…Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιές είναι οι συνέπειες μιας ΑΧΡΕΙΑΣΤΗΣ αποκάλυψης για την ύπαρξη η μη του Αη-Βασίλη; Αυτή η ιστοριούλα έχει δώσει τόσα καλά στα παιδιά μας που στηρίζουν ένα ολόκληρο κόσμο σ’ αυτά. Έχουνε σχηματίσει τόσες ιδέες στον εγκέφαλό τους για το τι εστί το μεγαλείο των Χριστουγέννων βάση της εξιδανικευμένης των αντιπροσόπων, του Άγιου Βασίλη δηλαδή που δεν θέλουν να δουν με τίποτα να καταστρέφεται αυτός ο πύργος με βιώματα και εξωτερικα ερεθίσματα που οικοδομούσαν τόσα χρόνια μέσα τους! Ο παιδικός νους είναι ένα τεράστιο άλμπουμ με φωτογραφίες στην ουσία, που έχει ήτε θετικό ήτε αρνητικό πρόσημο πάνω από αυτές!

Επομένως, καταλήγοντας θα συμβούλευα: Μην αποκαλείψεται ποτέ την αλήθεια στα παιδιά σας, όταν ωριμάσουν εντελώς θα καταλάβουν από μόνοι τους τι συμβαίνει. Το μόνο που έχετε να κάνετε εν καιρώ Χριστουγέννων (και διαχρονικά) είναι να κάνετε το άλμπουμ με τις εικόνες τους να είναι γεμάτο από γέλια, χαρές και φιλιά!

Υ.Γ. Είμαι 21 ετών και τα χέρια μου απλώς πληκτρολογούσαν αυτό που μόλις βλέπετε. Το δικό μου παιδικό άλμπουμ, που το έχω καλά κρυμμένο μέσα μου έχει πλημμυρίσει από φωτογραφίες ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής και οι γονείς μου είναι αυτοί που όπλισαν αυτά τα χέρια να γράψουν όλα αυτά που πέρασαν εν συντομία από την οθόνη σας!

Show More

Harris Miltiadous

Σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειον Πανεπιστήμιο.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close