ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Περί Κάρτας Φιλάθλου: Εναλλακτικές

Εν αρχή ήν η κάρτα… Τους τελευταίους μήνες είναι ίσως το κύριο θέμα συζήτησης  μεταξύ φιλάθλων, οπαδών, οργανωμένων φιλάθλων, σωματείων, βουλευτών, πολιτικών και άλλων κοινωνικών συνόλων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο. Ο λόγος για την κάρτα φιλάθλου!

Κάποιοι επικαλούνται το μέτρο αυτό ως απαραίτητο για την πάταξη της βίας στα γήπεδα ενώ κάποιοι άλλοι το θεωρούν ως καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων. Τι από τα δύο ισχύει; Η απάντηση βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση! Ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο θα φανεί στο μέλλον. Το θέμα είναι να εξετάσουμε κατά πόσον στην Κύπρο των 800 000 κατοίκων αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο ή και εφικτό.

Ξεκινώντας από τα θετικά της κάρτας φιλάθλου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ναι, πλέον το κάθε άτομο που εισέρχεται στο οποιοδήποτε γήπεδο θα έχει ονοματεπώνυμο. Κανένας δεν θα μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από την ανωνυμία του.

Είναι όμως όντως έτσι; Το εν λόγω μέτρο θα είχε νόημα εάν και εφόσον τηρούνταν οι θέσεις που αναγράφονται στα εισιτήρια και συνεπώς θα γνώριζαν οι αρχές ποιος βρίσκεται πού. Με τη σημερινή κατάσταση στα γήπεδα αυτό είναι ασφαλώς αδύνατον! Με την ισχύ της κάρτας φιλάθλου το μόνο που θα γνωρίζαμε είναι ποιος βρίσκεται στην ανάλογη κερκίδα. Ας θεωρήσουμε ότι το γνωρίζουμε. Στην περίπτωση ρήξης αντικειμένων τι θα γινόταν; Θα ανέκριναν οι αστυνομικές αρχές όλα τα άτομα που βρίσκονται στην κερκίδα από όπου προκλήθηκε η ένταση;

Θα ήταν καλό να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Για να είναι κατασταλτικός παράγοντας στη βία η κάρτα φιλάθλου θα πρέπει να τηρηθούν πρωτίστως άλλες νομοθεσίες. Καταρχήν η νομοθεσία για χρήση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Και ερωτώ τους οργανωμένους οπαδούς: το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης δεν καταπατά τα προσωπικά σας δεδομένα; Γιατί κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε όταν προτάθηκε και ψηφίστηκε η εν λόγω νομοθεσία; Η αναγραφή των προσωπικών σας στοιχείων στα season tickets δεν ενοχλεί κανένα;

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη λειτουργίας άλλων μέτρων πριν την δημιουργία της κάρτας φιλάθλου. Ως πρώτο μέτρο θεωρώ αναγκαία την ύπαρξη σωστά εκπαιδευμένων stewards οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των θέσεων στις κερκίδες και την τήρηση της τάξης και ασφάλειας εντός του γηπέδου. Το αμέσως επόμενο μέτρο είναι η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Θεωρώ πως η παρουσία αστυνομίας εντός του γηπέδου δεν είναι παρά μόνο προκλητική προς τους οπαδούς και συνεπώς θα μπορούσαν οι εξουσίες που έχει η αστυνομία να δοθούν στους υπεύθυνους ασφαλείας γηπέδων, τους οποίους παρεμπιπτόντως τα σωματεία χρυσοπληρώνουν. Σε χώρες του εξωτερικού, η αστυνομία παραμένει εκτός γηπέδου και η ασφάλεια του γηπέδου εισέρχεται στην εξουσία του εκάστοτε κατόχου του γηπέδου. Ένα ακόμα μέτρο που στην περίπτωση της Κύπρου θα μπορούσε να ισχύσει είναι η αναγραφή του ονόματος του κάτοχου του κάθε εισιτηρίου και να απαγορευτεί η πώληση εισιτηρίων στο γήπεδο.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η εφαρμογή άλλων μέτρων θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερη αλλά και πιο εφικτή σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Η κάρτα φιλάθλου απλά θα επιβαρύνει οικονομικά τους φιλάθλους που ως αποτέλεσμα θα έχει την ενίσχυση των οπαδών του καναπέ κάτι που τα σωματεία προσπαθούν να αποφύγουν αφού έτσι θα χαθεί η μαγεία του γηπέδου.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)