Απόψεις

✒ ΑΠΟΨΗ | ΕΝΩΜΕΝΟΙ και εθνικά συνειδητοποιημένοι…


Και ναι!! Στην Κύπρο του 2013 το καταφέραμε και αυτό! Ανήκω και εγώ στην γενιά που μεγάλωσε με το Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι. Ανήκω και εγώ στην γενιά που μεγάλωσε και το μόνο πρόβλημα που απασχολούσε σοβαρά τους πολιτικούς ήταν το κυπριακό. Ανήκω στην γενιά που κάθε χρονιά που γύριζε ο χρόνος,η κύρια ευχή που έκαναν οι πολιτικοί ήταν για δίκαιη λύση του κυπριακού,  και επιστροφή των προσφύγων.
Αν υπήρχε μια κλίμακα στην οποία θα κατατάσσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κύπρος,σίγουρα το κυπριακό ήταν πάντα στο νούμερο ένα. Αυτό ήταν το κυριότερο μας πρόβλημα ως κράτος. Όλα τα άλλα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα και έμπαιναν κάτω από το χάλι της ευμάρειας και της καλοπέρασης. Κι όμως,σήμερα,το 2013 καταφέραμε,διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να τα αντιστρέψουμε όλα. Και τι εννοώ;; Σήμερα,σε αυτή την κλίμακα το Κυπριακό δεν θα είχε την πρώτη θέση. Ή τουλάχιστον δεν θα την είχε τόσο σίγουρη. Καταφέραμε να κάνουμε ως κύριο πρόβλημα μας την οικονομία,την ανεργία,τα κοινωνικά παντοπωλεία,τις τράπεζες. Όλα αυτά μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Δεν θα ασχοληθώ με την απόδοση ευθυνών,με το ποιος φταίει και όλα αυτά. Για μένα σημασία τώρα έχει πως προχωρούμε μπροστά. Και αν για την οικονομία έχουμε μπει σε ένα «πρόγραμμα» το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά και το οποίο είναι η μόνη μας επιλογή για να ξαναζωντανέψει η οικονομία μας, στο Κυπριακό βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε κάθε φορά μετά την εκλογή του εκάστοτε πρόεδρου. «Μια νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού», «ξεκινούμε τις διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση», «θα αποσύρουμε τις απαράδεκτες προτάσεις» ,και πολλά άλλα είναι που ακούμε με την εκλογή του νέου πρόεδρου της δημοκρατίας.
Όμως, έχουν περάσει πολλά χρόνια και όλες οι προσπάθειες της εκάστοτε κυπριακής ηγεσίας έπεσαν στο κενό. Τα πάντα έχουν αλλάξει και ειδικότερα από το 2004 και μετά. Το ψευδοκράτος έχει αναδομηθεί και οι Τουρκοκύπριοι πλέον δεν καίγονται για τη λύση όπως πριν 10 χρόνια. Η παρούσα κατάσταση για αυτούς είναι σίγουρα κατά πολύ καλύτερη από αυτήν που ζούσαν το 2004. Επίσης, οι συνθήκες εδάφους είναι οφθαλμοφανέστατα πιο αρνητικές για μας. Αριθμός εποίκων, αριθμός στρατού, όλα αυτά έχουν διαφοροποιηθεί εναντίον μας. Δυστυχώς, όλα αυτά αδυνατεί η δική μας πλευρά να τα αντιληφθεί ή τα αντιλαμβάνεται αλλά δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη προσοχή. Ήδη με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά όλα τα νοικοκυριά, παρακολουθούμε όλο και περισσότερο να μεγαλώνει ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα με σκοπό το ξεπούλημα της περιουσίας τους. Ούτε αυτό το έχουν αντιληφθεί οι κατά τα άλλα διορατικοί μας πολιτικοί; Δεν μπορούν ακόμα να αντιληφθούν πως η γενιά που έζησε σε όλα τα κατεχόμενα μέρη και η γενιά που έχει να θυμάται κάτι από αυτά άρχισε σιγά σιγά να εξαφανίζεται; Αυτοί οι οποίοι θυμούνται τα βιώματά τους από τις κατεχόμενες περιοχές είναι αυτοί που σήμερα έχουν ηλικία από 55 χρονών και πάνω. Ο 20άρης, ο 30άρης, ο 40άρης, το μέλλον δηλαδή αυτού του τόπου, αυτοί οι οποίοι θα πάρουν τα ηνία κάποτε αυτής της χώρας, δεν έχουν ούτε καν τις οπτικές εικόνες από τις κατεχόμενες περιοχές. Ούτε αυτά μπορούν να τα αντιληφθούν;
Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο και θέλω να θίξω, είναι πως με κάθε νέα πρωτοβουλία που ξεκινά, εμφανίζονται οι γνωστοί άγνωστοι υπερπατριώτες πολιτικοί οι οποίοι πριν καν αρχίσει μια προσπάθεια και μια πρωτοβουλία βγαίνουν ντε και καλά να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για το που οδηγούμαστε.
Να στείλουν προκαταρκτικά το δικό τους απαισιόδοξο μήνυμα πριν καν γίνει οτιδήποτε. Είναι πλέον εμφανές και είμαι πλέον απόλυτα σίγουρος πως στην Κύπρο υπάρχουν, όπως τους αποκαλεί και ένας φίλος, οι λεγόμενοι λυσοφοβικοί. Πρέπει πλέον να παραδεχτούμε πως υπάρχουν πολιτικοί και διάφοροι κύκλοι οι οποίοι δεν επιθυμούν λύση. Επαναπαυόμενοι στην παρούσα κατάσταση και έλλειψη διορατικότητας, είναι πλέον εμφανές ότι δεν επιθυμούν λύση! Επιμένουν να κρύβονται κάτω από πατριωτικές ταμπέλες, εκμεταλλευόμενοι και την τελευταία σταγόνα πατριωτικού φρονήματος που έχει απομείνει στους ανθρώπους αυτού του δύσμοιρου τόπου, με σκοπό να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος μας.
Είναι καιρός πλέον να αναλογιστεί ο καθένας τι πραγματικά επιθυμεί για την πατρίδα του! Και όταν λέω ο καθένας, εννοώ τον καθένα από εμάς τους απλούς ανθρώπους αυτού του τόπου. Δεν θα μιλήσω για «τελευταίες ευκαιρίες», άλλα είναι πλέον εμφανές και μπορεί να γίνει αντιληπτό και από τον πλέον αδαή, ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Είναι χρέος μας να απομονώσουμε όλους όσους έχουν σκοπό να σταθούν εμπόδιο απέναντι σε μια λειτουργική λύση. Σημασία τώρα έχει η δική μας πλευρά να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και αρκετά χρονιά και καλώς ή κακώς, με τις παρούσες συνθήκες, με αυτήν πρέπει να πορευτούμε.
Οι μνήμες του 2004 είναι ακόμα νωπές. Κάποιοι επέλεξαν να χωρίσουν τον λαό σε πατριώτες και προδότες! Είναι αυτοί οι ίδιοι ο οποίοι θα σταθούν εμπόδιο με την πρώτη ευκαιρία, σε κάθε νέα προσπάθεια! Όμως αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Αυτό που μας έλειπε τόσα χρονιά ήταν η ενότητα, ήταν η αμοιβαία φωνή, ήταν η κοινή πορεία ανεξάρτητα από κομματικές καταβολές και κομματικά συμφέροντα. Κάτι που έπραξε με την εκλογή του Δημήτρη Χριστοφια ο Νίκος Αναστασιάδης για 2 περίπου χρόνια. Δυστυχώς η ανεπάρκεια της τότε πολιτικής ηγεσίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Τώρα όμως, σε αυτή την νέα προσπάθεια που ξεκινά η κυπριακή ηγεσία, ίσως κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ (βλ. οικονομία, αέριο), είναι χρέος μας να σταθούμε όλοι στο πλευρό της κυπριακής κυβέρνησης! Να παραμερίσουμε τις όποιες φιλοδοξίες και αντιλήψεις μας, με κυριότερο σκοπό να δει επιτέλους αυτός ο τόπος μια άσπρη μέρα!

Είμαι σίγουρος ότι, μέσα και από τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση στην Κύπρο, ο λαός της Κύπρου θα βγει ακόμα πιο ενωμένος και ακόμα πιο εθνικά ενσυνείδητος. Θα απομονώσουμε όλους τους απορριπτικούς και τους λυσοφοβικούς και θα πορευτούμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, για το καλό της πατρίδας μας.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close