Διεθνή

Η 17χρονη Ολλανδή δεν πέθανε από ευθανασία

Η θλιβερή ιστορία που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο για τον θάνατο της 17χρονης Ολλανδής, Noa Pothoven, η οποία ωστόσο δεν είναι αληθινή. 

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι η «17χρονη Noa Pothoven, η οποία είχε υποστεί βιασμό κατά την παιδική της ηλικία, πέθανε στο σπίτι της με μια νόμιμη διαδικασία ευθανασίας που είναι κατοχυρωμένη στην Ολλανδία».

Η ιστορία της ανήλικης διαδόθηκε αστραπιαία από την Αυστραλία μέχρι και τις ΗΠΑ, ενώ στα social media έγινε πρώτο θέμα το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ευθανασίας.

Η αλήθεια

Η Noa Pothoven έπασχε από ανορεξία και άλλες ψυχικές ασθένειες, και παρότι επιδίωξε στο παρελθόν την ευθανασία, το αίτημα της δεν έγινε δεκτό.

Την περασμένη εβδομάδα η 17χρονη είχε δημοσιεύσει μια ανάρτηση στους 10.000 ακόλουθους του λογαριασμού της στο Instagram, ανακοινώνοντας ότι θα πεθάνει.

«Θα πάω κατευθείαν στο θέμα: σε δέκα μέρες θα πεθάνω. Έχω σταματήσει να τρώω και να πίνω εδώ και λίγο καιρό. Μετά από πολλές συνομιλίες έχει αποφασιστεί ότι θα φύγω γιατί το μαρτύριο μου είναι αφόρητο. Τελείωσε. (…) Αναπνέω, αλλά δεν είμαι πια ζωντανή», έγραψε.

Η Pothoven είχε νοσηλευτεί επανειλημμένα για τις ψυχικές της ασθένειες, τις οποίες ανέφερε ως συνέπειες των εμπειριών σεξουαλικής επίθεσης μέσα από την βραβευμένη αυτοβιογραφία της ‘Winning or Learning’ που είχε εκδώσει το 2018.

Winning or Learning
[Photo Credits: Marc Pluim]
Το ρεπορτάζ από τα Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης παρερμηνεύθηκε και οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν ήταν αναληθείς.

Ο Paul Bolwerk, δημοσιογράφος της Ολλανδικής εφημερίδας De Gelderlander, ο οποίος παρακολουθούσε στενά το θέμα της νεαρής και βρισκόταν δίπλα στους γονείς της, ανέφερε στο Politico ότι δεν πρόκειται για ευθανασία.

«Όχι, όχι, όχι, όχι. Δεν μπορείτε να μιλάτε για νόμιμη ευθανασία», είπε ο Bolwerk.

Η ολλανδική εφημερίδα De Gelderlander μετέδωσε πως η 17χρονη πέθανε την Κυριακή (2/6) σε νοσοκομειακό κρεβάτι που είχε εγκατασταθεί στο σαλόνι του σπιτιού της, αφού άρχισε να αρνείται όλα τα υγρά και τα τρόφιμα που της χορηγούσαν.

Οι γονείς και οι γιατροί της νεαρής συμφώνησαν να μην παρέμβουν ενάντια στη θέληση της και έτσι δεν την ανάγκασαν να ακολουθήσει τη θεραπεία της.

Η ψευδής είδηση εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αντιγράφουν και αναδημοσιεύουν (copy and paste) μία ιστορία χωρίς να ελέγχουν τα γεγονότα.

Ανάμεσα στα μέσα που δημοσιεύθηκε η είδηση είναι η Daily Mail, ένας από τους πιο δημοφιλείς αγγλόφωνους ιστότοπους στον κόσμο, το Euronews (το οποίο προχώρησε σε διόρθωση του κειμένου), ενώ μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και από το κορυφαίο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Βρετανίας, ‘BBC Radio 4’s Today’.

Η αλήθεια είναι σαφής: Η 17χρονη Νoa Pothoven επεδίωξε την ευθανασία, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με την Royal Dutch Medical Association, στην Ολλανδία η ευθανασία ορίζεται «ως ο ενεργός τερματισμός της ζωής με αίτημα του ασθενούς», εντούτοις υπάρχουν αυστηρά νομικά όρια κατά την εκτέλεση της.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close