Κύπρος

45 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο.

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά σε όλη την Κύπρο στις 8:20, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος.

Η Κύπρος τιμά την μνήμη των πεσόντων που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα αλλά και όσων χάθηκαν λίγες μέρες αργότερα κατά την τουρκική εισβολή.

Ήταν 8.15 το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, όταν δύο φάλαγγες αρμάτων εισήλθαν στο οδικό δίκτυο με στόχο την εξουδετέρωση της προεδρικής φρουράς.

Την ίδια ώρα, ο Μακάριος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο και συνομιλούσε με μαθητές από την Αίγυπτο που τον είχαν επισκεφθεί.

Ο υπασπιστής του Μακαρίου και ο διοικητής της προεδρικής φρουράς μπήκαν στη αίθουσα. Τον ενημέρωσαν για την επίθεση και τον παρότρυναν να φύγει από την πίσω έξοδο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου με πολιτική περιβολή καταφέρνει να διαφύγει με αστυνομικό όχημα που τον μεταφέρει στο Τρόοδος.

Οι πραξικοπηματίες μεταδίδουν από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκωσίας ότι ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος Γ’ είναι νεκρός.

Κατά το πραξικόπημα 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)