ΣπορΣτίβος

5 βασικές βιοκινητικές δεξιότητες για ανάπτυξη ταχύτητας στον αθλητισμό

(OnlinEpikairotita) — Υπάρχουν 5 βασικές βιοκινητικές δεξιότητες, με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη ταχύτητας.

Αυτές οι βιοκινητικες δεξιότητες είναι η ταχύτητα, η δύναμη, η ευελιξία, η αντοχή και ο συντονισμός. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός αθλητή στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, καμία δεξιότητα δεν είναι πιο σημαντική από την άλλη.

Αν δεν αναπτυχθούν και οι 5 δεξιότητες, ο αθλητής θα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη της ταχύτητας του.

Ταχύτητα

Ο ορισμός της ταχύτητας είναι o ρυθμός μεταβολής ως προς το χρόνο – ουσιαστικά είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται ένα αντικείμενο. Στο σπριντ το αντικείμενο είναι το ανθρώπινο σώμα.

Για να αυξήσετε την ταχύτητα του σπρίντερ, θα πρέπει να ακολουθήσετε δύο βασικές «υποδεξιότητες» των σπριντ. Η πρώτη είναι η εκμάθηση σωστής τεχνικής στο τρέξιμο και η δεύτερη η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εφαρμόζει την κατάλληλη δύναμη στο έδαφος. Μόλις ο αθλητής αναπτύξει αυτές τις «υποδεξιότητες», τότε θα είναι σε θέση να λειτουργεί πιο αποδοτικά – με ταχύτερο ρυθμό.

Ορισμένες ασκήσεις είναι: το σύντομο σπριντ λόφο, το τρέξιμο με έλκηθρο και το σύντομο σπριντ (10 με 60 μέτρα).

Δύναμη

Η δύναμη είναι το σύνολο ισχύς που το σώμα μπορεί να δημιουργήσει. Όσο δυνατότερος είναι ο αθλητής τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύ που θα πιέζει το έδαφος όταν θα αναπτύσσει ταχύτητα. Για να αναπτυχθεί αυτή η δεξιότητα ο αθλητής πρέπει να προχωρήσει σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα κατάρτισης αντίστασης.

Το προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να ξεκινά με κυκλικές ασκήσεις σωματικού βάρους. Η επόμενη φάση είναι η ανάπτυξη της απολυτής δύναμης (δηλαδή της μέγιστης ισχύς που μπορεί ένα άτομο να δημιουργήσει). Σε αυτή την φάση της προπόνησης ο αθλητής θα πρέπει να σηκώνει βαριά αντικείμενα με μικρές επαναλήψεις (γύρω στις 3 με 5). Αυτή η φάση θα διαρκέσει περίπου 3-4 βδομάδες, κι έπειτα θα ακολουθήσει η φάση της εκρηκτικής δύναμης. Στην φάση της προετοιμασίας της εκρηκτικότητας ο αθλητής εκτελεί μέτρια φορτία με γρήγορες κινήσεις (3 με 4 σετ των 8 με 10 επαναλήψεων). Η φάση αυτή θα διαρκέσει για 3-4 βδομάδες και στην συνέχεια θα περάσει πάλι πίσω στο στάδιο της απολυτής δύναμης.

Ευλυγισία

Η ευλυγισία ή ελαστικότητα είναι το απόλυτο εύρος της κίνησης σε μια άρθρωση ή ένα συνδυασμό αρθρώσεων. Υπάρχουν δύο κύρια οφέλη να είσαι ευλύγιστος: η βελτίωση των επιδόσεων του αθλητή και η μείωση των πιθανοτήτων για τραυματισμό. Για την επίτευξη του πρώτου χρειάζονται τα δυναμικά τεντώματα και για το δεύτερο οι στατικές διατάσεις.

Τα δυναμικά τεντώματα είναι ενεργές κινήσεις που επεκτείνουν τον συνδετικό μυϊκό ιστό και να τον ετοιμάσουν για την σχετική δραστηριότητα. Αρχίζοντας με τις αργές κινήσεις θα επιτρέψει την αυξημένη ροή του αίματος στους μυείς, κι έτσι θα ζεσταθούν πριν από την πραγματική δραστηριότητα. Ο αθλητής πρέπει να πραγματοποιεί δυναμικά τεντώματα κατά την έναρξη της προπόνησης.

Στατικές διατάσεις ή τεντώματα, αλλιώς stretching, είναι η σταδιακή επιμηκύνει ενός μυ σε μια επίμηκες θέση. Αυτά τα είδη των τεντωμάτων διαρκούν συνήθως 25-30 δευτερόλεπτα, αναλόγως με το επίπεδο και την ηλικία του αθλητή. Ο αθλητής πρέπει να κάνει stretching στο τέλος της προπόνησης, αφού το σώμα είναι ήδη ζεστό και θα βοηθηθεί τον αθλητή να επαναφέρει τους μυς μετά από την προπόνησή στο επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσει προπόνηση, ακόμα επειδή είναι ζεστή μπορούν να τεντώσουν ακόμα καλυτέρα και να απόκτηση ο αθλητής καλύτερη ευλυγισία. Τα στατικά τεντώματα δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται στην αρχή μιας προπόνησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μυείς πράγματι αδυνατούν, με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης, ποιο εύκολα μπορούν να τραυματιστούν και χάνουν και την δύναμη τους

Συντονισμός

Ο συντονισμός είναι ο συνδυασμός των προτύπων κίνησης που επιτρέπουν στο άτομο να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία. Σε σχέση με τον αθλητισμό, αυτό θα πρέπει επίσης να είναι γνωστό ως κατάρτιση ευκινησία.

Όταν διδάσκουμε ευκινησία ή συντονισμό των κινήσεων, ο αθλητής θα πρέπει να περάσει από μια σειρά προόδων. Αυτοί οι πρόοδοι πρέπει να πάνε από αργή σε γρήγορη και από απλή σε πολύπλοκη κίνηση/εις. Δηλαδή, ο γυμναστής θα πρέπει να σπάσει κάθε μοτίβο κίνησης. Επιτρέποντας στον αθλητή να μάθει την πιο απλή κίνηση και σιγά-σιγά να εξελιχθεί σε ένα πιο περίπλοκο μοτίβο κίνησης.

Αντοχή

Η αντοχή είναι η ικανότητα του οργανισμού να κάνει μια άσκηση ή δραστηριότητα σε μεγαλύτερη διάρκεια. Εδώ λεμέ ότι αθλητής είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα στον αθλητισμό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσει επιθυμητή απόδοση. Η αντοχή χωρίζεται σε 2 κυρίες μορφές ενέργειας: αερόβιο με χρήση το οξυγόνο και αναερόβιο ενέργεια χωρίς οξυγόνο (θα τα πούμε σε άλλο άρθρο).

Σε ό, τι αφορά στα σπριντ, ο αθλητής θα πρέπει να αποδίδει μεγαλύτερα σπριντ. Αυτά τα μεγαλύτερα σπριντ θα πρέπει να είναι πάνω από 60 μέτρα τρέξιμο και θα έχουν πολύ λίγη ξεκούραση μεταξύ της κάθε επανάληψης. Ο κύριος παράγοντας που περιορίζει και ταυτόχρονα επηρεάζει την απόδοση είναι η κόπωση. Ένας αθλητής θεωρείται ότι έχει καλή αντοχή δηλαδή δεν κουράζετε εύκολα όταν μπαίνει στο στάδιο της κόπωση και μπορεί να συνεχίζει να εκτελεί την άσκηση ή δραστηριότητα.

Η αντοχή θα πρέπει να αναπτυχθεί πρώτη, αφού χωρίς αυτή είναι αρκετά δύσκολο να επαναληφθούν οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες των άλλων δεξιοτήτων.

Εξίσου σημαντικές και οι 5 βιοκινητικές δεξιότητες

Δεν υπάρχει πιο σημαντική βιοκινητική δεξιότητα, αφού κάθε δεξιότητα εξαρτάται από την άλλη. Να θυμάστε λοιπόν πως κατά την ανάπτυξη του αθλητή, πρέπει να αναπτυχθούν και οι 5 βιοκινητικές δεξιότητες.

Ο αθλητής δεν μπορεί να έχει ταχύτητα χωρίς δύναμη. Χωρίς συντονισμό ο αθλητής δεν θα έχει ταχύτητα. Χωρίς ευλυγισία ο αθλητής θα είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς και δεν θα είναι σε θέση να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Χωρίς αντοχής, ο αθλητής θα φτάνει στην κόπωση γρηγορότερα και σε όλες τις ταχύτητα, η δύναμη και ο συντονισμός θα χαθούν.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Giorgos Menelaou

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής στο Γ.Σ.Ο. της Λεμεσού. Σπούδασε στην Εθνική Αθλητική Ακαδημία Βασίλ Λέβσκι στη Σόφια.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close