ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άλαν Τούρινγκ το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των £50

Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ τυγχάνει αναγνώρισης με το πορτρέτο του να κοσμεί το χαρτονόμισμα των £50.

Ο Άλαν Τούρινγκ δεν θεωρείται απλά ο «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών» αλλά είναι και ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε τους υπολογιστές. Είχε κατασκευάσει έναν από τους πρώτους σύγχρονους υπολογιστές και κατάφερε να σπάσει τον κρυπτογραφικό κώδικα των Γερμανών, συμβάλλοντας στη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο η λαμπρή σταδιοδρομία και το έργο του ιδιοφυούς επιστήμονα διεκόπη πρόωρα, αφού το 1952 καταδικάστηκε από τα βρετανικά δικαστήρια για τον ομοφυλοφιλικό του σεξουαλικό προσανατολισμό -τότε ήταν ποινικό αδίκημα. Έπειτα απομακρύνθηκε από τις κρατικές θέσεις που κατείχε. Το 1954 και σε ηλικία 42 ετών οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατο του, το Βρετανικό κράτος ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά που του επιφυλάχθηκε και του αποδόθηκε μετά θάνατον χάρη στο «έγκλημα».

Η μνήμη του Τούρινγκ αποκαθίσταται οριστικά μετά την απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να επιλέξει το πρόσωπο του ανάμεσα σε εκατοντάδες επιστήμονες για να κοσμεί το χαρτονόμισμα των πενήντα στερλινών.

Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.Alan Turing £50

«Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός του οποίου το έργο συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της ζωής μας σήμερα. Ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ως ήρωας πολέμου, οι συνεισφορές του Άλαν Τούρινγκ ήταν τεράστιες», είπε ο κ. Κάρνεϊ.

Το πορτρέτο του Τούρινγκ θα εμφανιστεί στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών όταν τεθεί σε κυκλοφορία το 2021 και θα αντικαταστήσει εκείνα των Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ, εφευρετών της ατμομηχανής, η εφεύρεση των οποίων υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Λίγα λόγια για τον Άλαν Τούρινγκ

Alan Turing

Ο Άλαντ Τούρινγκ γεννήθηκε το 1912 στο Λονδίνο και είναι γνωστός κυρίως για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο «σπάσιμο» των κωδικών της συσκευής κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του και στην ανάπτυξη των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους οποίους εργάστηκε, αρχικά στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε επίσης με την τεχνητή νοημοσύνη και επινόησε τη λεγόμενη «δοκιμή Τούρινγκ», τον έλεγχο δηλαδή της «νοημοσύνη» μιας μηχανής μέσω της γραπτής συνομιλίας της με έναν άνθρωπο.

Το 1952 ο Άλαν Τούρινγκ καταδικάστηκε για σεξουαλική διαστροφή, λόγω της σχέσης του με έναν άνδρα και υποβλήθηκε για έναν χρόνο σε χημικό ευνουχισμό. Πέθανε το 1954, από δηλητηρίαση με κυάνιο και οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά που επιφυλάχθηκε στον Τούρινγκ από το βρετανικό κράτος και τέσσερα χρόνια αργότερα η βασίλισσα του απένειμε χάρη, μετά θάνατον.

Το ίδρυμα Πίτερ Τάτσελ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισε την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, υπογραμμίζοντας ότι ο Άλαν Τούρινγκ είναι το πρώτο μέλος της κοινότητας ΛΟΑΔ που θα εικονίζεται σε βρετανικό χαρτονόμισμα.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)