Απόψεις

Αλήθεια, πόσο αξίζει μια ζωή;

Ακόμα ένας λαθρομετανάστης που ήρθε να σου κλέψει τη δουλειά, να κάμει επίθεση αυτοκτονίας, να εποικίσει και να Ισλαμοποίησει το νησί. Ακόμα μια συνωμοσία κατά της καθαρότητας σου. Ακόμα μια απρόκλητη, συγκεκαλυμένη επίθεση κατά του έθνους, της πατρίδας, του πολιτισμού και της παράδοσης σου. Μαζί του δύο εντολοδόχοι, ανθέλληνες, πράκτορες τις ΙΣΙΣ που τους υποδέχονται για να τους στείλουν στο στρατόπεδο όπου θα λάβουν την εκπαίδευση τους. Αν παίρνεις αυτή την ανάρτηση στην κυριολεξία και συμφωνείς, τότε μάλλον δεν χωράς στον τόπο τούτο. Μάλλον πρέπει να μάθεις κολύμπι, ή να αγοράσεις μια τσακροκλειδωνιά να βαωθείς σπίτι μην σε φαν λάχανο.

Στα σοβαρά τώρα, μπορεί κάποιος να δεί τούτο το μωρό με καχυποψία; Μπορείς να το δεις και να μην νιώσεις πόνο και ρίγος για τα πάνδεινα που περνά; Πραγματικά δε σου φέρνει στο νου παρόμοιες σκηνές; Δε θυμάσαι; Δε θυμάσαι ’21-’22; Δε θυμάσαι το ’40-’44; Δε θυμάσαι το 1974; Γιατί να μπαίνουν αυτοί οι άνθρωποι σε άλλη κατηγορία από σένα; Γιατί να κατηγοριοποιούνται καν οι άνθρωποι; Τι σου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσεις ΕΣΥ πια θα είναι η μοίρα τους; Δε φτάνει που δεν το επέλεξαν οι ίδιοι να βρεθούν σ’ αυτή τη θέση; Και γιατί; Γιατί έτυχε να γεννηθείς εσύ εδώ κι’ αυτοί εκεί; Γιατί έτυχε να σου μάθουν να προσκυνάς άλλο θεό απ’ τον δικό τους; Γιατί έτυχε να σου μάθουν να μιλάς άλλη γλώσσα; Πρόσεξε τι θα απαντήσεις γιατί η γραμμή μεταξύ βλακείας και φυσιολογικής νοητικής λειτουργίας είναι πιο λεπτή κι’ από σκοινί ακροβασίας…

Η ψεσινή διάσωση των προσφύγων ανοιχτά της ελεύθερης Αμμοχώστου μου φέρνει στο νού το θέμα των συνόρων. Πώς στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας χάνονται ζωές. Πώς στο τέλος της ημέρας ΜΟΝΟ δύο πράματα χωρίζουν τους ανθρώπους: τα σύνορα και οι τάξεις. Άμα δε πιστεύεις, ρώτα τους επιστήμονες που λένε ότι ο ένας άνθρωπος από τον άλλο το πολύ κατά 2% διαφέρουν. Γιατί στο τέλος της ημέρας, όλοι είμαστε άνθρωποι. Κανείς δεν είναι αντικείμενο για να είναι παράνομος και κανενός η ψυχή δεν αποκτά παραπάνω αξία αναλόγως με το βάθος της τσέπης. Γιατί καμία απολύτως ψυχή δεν έχει παραπάνω αξία από μια άλλη. Γιατί ακόμα και μια μόνο ψυχή έχει τεράστια σημασία. Γιατί η γη δεν μας ανήκει για να καθορίζουμε ποιος δικαιούται να την κατοικεί και ποιος όχι. Γιατί τα κοτσάνια -νοητά ή επί χάρτου- και το χρήμα είναι ό, τι πιο φτιαχτό και ψεύτικο υπάρχει.

Γιατί αξίζει φίλε μου η ζωή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Γιατί μια την έχουμε. Γιατί την ώρα που στον χωροχρόνο είσαι ένα τίποτε, μέσα σ’ αυτό το τίποτε είσαι εξ’ υπαρχής κάτι το μοναδικό. Και εσύ και όλοι μας.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Neoclis Neocleous

Ο Νεοκλής Νεοκλέους είναι απόφοιτος του Grammar School Λευκωσίας. Απέκτησε πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο University of Leicester. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου, την εθνική κυριαρχία, την αναγνώριση και ίδρυση κρατών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος, ακαδημαϊκός ερευνητικός συνεργάτης και διδάσκει business, commercial και corporate law στο Cyprus Institute of Marketing.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close