Αλλάζει το εξεταστικό σύστημα στα λύκεια της Ελλάδας

lykeio mathites

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έδωσε στην δημοσιότητα το νέο πολυνομοσχέδιο με τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων-ΤΕΙ και το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από το 2020 στα λύκεια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το νέο εξεταστικό σύστημα, η Α’ και Β’ τάξη του Λυκείου θα έχει μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, με τα μαθήματα προσανατολισμού να γίνονται στην Γ’ τάξη.

Για την εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων θα προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου και κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ’ Τάξης Γενικού Λυκείου.

Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 υπολογίζεται μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.

Τα επιστημονικά πεδία

Τα Τμήματα των Ιδρυμάτων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 κατατάσσονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, που ορίζονται ως εξής:

  • 1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες
  • 2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες
  • 3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής
  • 4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Ως επιστημονικό πεδίο νοείται ένα σύνολο ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που θεραπεύονται από αντίστοιχα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com