Κύπρος

Αμερικανικές κυρώσεις σε κυπριακές εταιρείες για εμπλοκή σε εμπόριο όπλων

Σε κυρώσεις εναντίον ατόμων και εταιρειών που σχετίζονται με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα υποθέσεις εμπορίας όπλων και διαφθοράς προχωράει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2019, ανήμερα της παγκόσμιας μέρας κατά της διαφθοράς, την επιβολή κυρώσεων σε 17 πρόσωπα και 29 οντότητες από τη Λετονία, τη Βενεζουέλα, τη Σερβία και την Κύπρο.

Για την Κύπρο γίνεται αναφορά σε τρεις εταιρείες που φαίνεται να σχετίζονται με τον Slobodan Tesic, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στην περιοχή των Βαλκανίων και επί σχεδόν μια δεκαετία στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών για παραβίαση των κυρώσεων κατά των εξαγωγών όπλων Λιβερία.

Ο Slobodan Tesic χρησιμοποιούσε δωροδοκίες και άλλες μεθόδους, προκειμένου να εξασφαλίσει συμβάσεις όπλων με τρίτες χώρα, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, ο Σέρβος έμπορος όπλων έστελνε τους πελάτες του σε διακοπές πολυτελείας, ενώ πλήρωνε ακόμη και για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε δυτικά σχολεία ή πανεπιστήμια.

Οι κυπριακές εταιρείες που κατονομάζει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών είναι οι Finrost Ltd, Moonstorm Enterprises Ltd και Tardigrade Ltd, δύο εκ των οποίων παραμένουν ενεργές και εδρεύουν στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, η εταιρεία Finrost Ltd εγγράφηκε στις 27 Ιουνίου 2016 και παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα, έχοντας έδρα τη Λεμεσό και διευθυντή τον Esad Kapidzic.

Η Moonstorm Enterprises Ltd εγγράφηκε τον Απρίλιο του 2009 και πλέον δεν είναι ενεργή, ενώ είχε γραφεία στη Λεμεσό και διευθύντρια/γενική γραμματέα μια Κύπρια.

Η Tardigrade εγγράφηκε τον Ιανουάριο του 2018, είναι ενεργή, έχει επίσης γραφεία στη Λεμεσό, και διευθύντρια της παρουσιάζεται μια άλλη Κύπρια.

Το αμερικανικό Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως η Finrost χρησιμοποιήθηκε για μεταφορές χρημάτων εκ μέρους του Slobodan Tesic, αλλά και για δημιουργία συμβάσεων όπλων σε αφρικανική κυβέρνηση, παρά τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι αμερικανικές αρχές. Σχετικά με τη Moonstorm Enterprises, το Υπουργείο αναφέρει πως ανήκει ή ελέγχεται ή και ενεργεί για λογαριασμό του Slobodan Tesic και χρησιμοποιήθηκε για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του, ενώ η Tardigrade για εξαγωγές όπλων σε αραβικές και αφρικανικές χώρες.

Πέραν από τα πρόσωπα και τις εταιρείες, στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών βρέθηκαν και αξιωματούχοι, δύο εκ των τεσσάρων χωρών. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν κυρώσεις στον δήμαρχο της πόλης Βέντσπιλς της Λετονίας, Άιβαρ Λέμπεργκς (Aivars Lembergs), φερόμενο ως ύποπτο διαφθοράς, καθώς επίσης για δύο κυβερνητικά μέλη της Βενεζουέλας, τον Γκουστάβο Αντόλφο Βιζκάινο Γκιλ (Gustavo Adolfo Vizcaino Gil) και τον Χουάν Κάρλος Ντουγκάρτε Παντρόν (Juan Carlos Dugarte Padron) για φερόμενη εμπλοκή τους σε κύκλωμα κλοπής και πώλησης διαβατηρίων αλλά και διαφθοράς.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Source
U.S. Department of the Treasury
Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close