Αν δεις φωτιά, κάλεσε 1407

1407

Δεν είναι δύσκολο να προστατέψουμε τη φύση, είναι όμως πανεύκολο να την καταστρέψουμε, για αυτό και χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Ειδικά τώρα που καταγράφεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε αγροτικές περιοχές της χώρας, είναι καλό να αποφεύγονται οι ενέργειες εκείνες που είναι πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση του τονίζει πως το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων.

Σημειώνεται πως το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται.

Όσον αφορά τους γεωργούς, απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν θερίσει τα σιτηρά τους ή δεν έχουν απομακρύνει τις ποκαλάμες από τα κτήματά τους, να το πράξουν άμεσα.

Επίσης, αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τον θερισμό να καλλιεργηθούν περιμετρικά σε πλάτος δέκα μέτρων, τα κτήματα που εφάπτονται ή γειτνιάζουν με δρόμους ή δασικές περιοχές, ώστε να περιορισθεί η ταχύτητα επέκτασης ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Τονίζει παράλληλα πως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Αν όμως κάποιοι προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου τύπου εργαλεία ή μηχανήματα, προτρέπονται να ενημερώνουν έγκαιρα τον πλησιέστερο δασικό ή πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεσή τους.

Επιπλέον, συστήνει προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Η απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης περιμετρικά του αντλιοστασίου και η κατάληξη της εξάτμισης σε φρεάτιο είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Επειδή οι πυρκαγιές από εξοχικές κατοικίες θεωρούνται ως οι πλέον καταστροφικές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητες μας, να είμαστε σίγουροι ότι η ψησταριά ή/και ο φούρνος μας πληροί τους όρους που θέτει το Τμήμα Δασών, ενώ για κανένα λόγο δεν αναθέτουμε εργασία σε τρίτους χωρίς την επίβλεψη μας.

Με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης σε εξοχικά ή μεμονωμένες κατοικίες, προστατεύουμε τόσο την δική μας περιουσία και των γειτόνων μας, όσο και τον δασικό πλούτο της χώρας μας.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που αντιληφθείτε καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, ενημερώστε χωρίς καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή τηλεφωνήστε στο 1407.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com