OE TEAM STUFF

Αναστασιάδης και Ακιντζί σε παιχνίδι αλληλοκατηγοριών

Οι εκατέρωθεν αναφορές της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό οδηγούν σε νέα ανταλλαγή «πυρών».

Στον απόηχο των συναντήσεων με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, και εν όψει της έκθεσης που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν εκ νέου «πυρά», δείχνοντας να έχουν αρχίσει το παιχνίδι αλληλοκατηγοριών.

Από τη μία ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά για ανετοιμότητα στην εξεύρεση λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας, και από την άλλη ο Νίκος Αναστασιάδης καταλόγισε στον Τ/κ ηγέτη ότι επιδιώκει την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.

Ακιντζί: Δεν είναι έτοιμοι για λύση με πολιτική ισότητα

Νωρίτερα σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε σε γραπτή δήλωση του, πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν είναι έτοιμη για μια λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας και στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών παρά το ότι η Τ/κ πλευρά έχει επιδείξει ξεκάθαρη στάση.

Ο Ακιντζί δηλώνει προσηλωμένος στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου αλλά και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα όπως καταγράφηκε στις 30 Ιουνίου 2017, λέγοντας ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από το μηδέν και δεν μπορεί να είναι μια διαδικασία ανοιχτού τέλους.

«Η μη λύση του Κυπριακού βλάπτει περισσότερο τον τουρκοκυπριακό λαό», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να παραγνωριστεί ακόμα περισσότερο η αποφασιστική και ειλικρινής στάση που διατηρεί με τολμηρό τρόπο ο τ/κ λαός για την εξάλειψη των βλαβερών συνθηκών και την εξασφάλιση ειρήνης στην Κύπρο».

Σχολιάζοντας τις ιδέες Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία, στη συνέχεια αποκεντρωμένη διερωτήθηκε τι εννοεί ακριβώς με αυτές, ενώ για την πρόταση περί Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ο Ακιντζί είπε πως πρόκειται για μια παλιά ιδέα που δεν έγινε αποδεκτή.

«Αυτή η πρόταση δεν συνάδει και με το Πλαίσιο Γκουτέρες, που περιέχει την εκ περιτροπής προεδρία με 2:1», πρόσθεσε.

Αναστασιάδης: Επιδιώκει την ομηρία της Κύπρου από την Τουρκία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα η Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε πως ο κ. Ακιντζί το μόνο που επιδιώκει είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.

«Η ελληνοκυπριακή κοινότητα που εδώ και 45 χρόνια αγωνίζεται και επείγεται για λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού με την τουρκική εισβολή του 1974 και ως αποτέλεσμα της κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι έποικοι που σφετερίζονται τις περιουσίες των 167 χιλιάδων βιαίως εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Ακκιντζί το μόνο που μέσα από τις αξιώσεις του επιδιώκει είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει λέγοντας ότι θα ήταν καλό ο κ. Ακιντζί να υποδείξει τόσο σε εμάς όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, σε ποιο άλλο αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος ισχύουν τα ίδια ή ανάλογα των όσων αξιώνει για τη δική του κοινότητα.

«Ένα άλλο που καλείται να απαντήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι αν ισχύουν οι συγκλίσεις για την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων και αν ισχύουν τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει για τις βασικές ελευθερίες, αλλά ταυτοχρόνως να απαντήσει και ποιος έχει υπαναχωρήσει από τα όσα συμφωνήθηκαν ως σύγκλιση για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο. Είναι σημαντικό, επίσης, να ξεκαθαρίσει ο κ. Ακκιντζί κατά πόσο υποστηρίζει τη διατήρηση επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή στρατευμάτων τρίτων χωρών σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα..», αναφέρεται.

Παράλληλα αναφορά γίνεται και στην Αμμόχωστο που παραμένει πόλη φάντασμα τη στιγμή που δηλώνει πως επιθυμεί λύση αλλά δεν αποδέχεται ούτε καν τον διορισμό διεθνούς επιτροπής μελέτης της παρούσας κατάστασης της κατεχόμενης περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. ώστε να διαπιστωθεί τι θα απαιτηθεί για τη ανοικοδόμηση της.

«Είναι πολλά που θα μπορούσαν να τεθούν προς απάντηση στα όσα ο κ. Ακκιντζί ισχυρίζεται. Αποφεύγεται, όμως, συστηματικά να δοθεί απάντηση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην προκληθεί περαιτέρω όξυνση στο αρνητικό πολιτικό κλίμα που η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκει να δημιουργήσει», επισημαίνεται.

Καταλήγοντας προστίθεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως στόχο να συμβάλει θετικά στη δημιουργία κλίματος και συνθηκών άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με προοπτικές επιτυχίας επ’ ωφελεία του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για αυτό συνεργάζεται στενά με την εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη του διαπραγματεύσεων.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close