Υγεία

Αναστέλλεται το Picato λόγω ανησυχίας για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος

Την αναστολή του Picato ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA), συστήνοντας παράλληλα στους ασθενείς να σταματήσουν την χρήση του έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη για την ασφάλεια του.

«Υπάρχει ανησυχία για πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης του Picato και της ανάπτυξης του καρκίνου του δέρματος», ανέφερε ο EMA σε σχετικό δελτίο τύπου.

Σε συγκριτικές μελέτες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενηλίκων με ακτινική κεράτωση, παρατηρήθηκε ότι η δραστική ουσία ingenol mebutate του Picato είχε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κακοήθειας δέρματος από ότι οι άλλες.

Αυτό οδήγησε την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA, η οποία αξιολογεί επί του παρόντος τα δεδομένα, να προβεί σε σύσταση για την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας του Picato ως προληπτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μόλις ολοκληρωθεί η επανεξέταση, η PRAC θα διαβιβάσει τις τελικές συστάσεις της προς την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), η οποία θα εκδώσει σχετική γνωμάτευση. Ακολούθως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια νομικά δεσμευτική απόφαση η οποία θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τί είναι το Picato

Το Picato διατίθεται ως τζελ και χρησιμοποιείται όταν το εξωτερικό στρώμα του προσβεβλημένου δέρματος δεν παρουσιάζει πάχυνση ή είναι διογκωμένο. Η ακτινική κεράτωση προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο του δέρματος.

Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2012

Τί πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

  • Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Picato για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης.
  • Εάν παρατηρήσουν ασυνήθιστες μεταβολές ή παραμορφώσεις του δέρματος, πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Τί πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας

  • Να σταματήσουν να συνταγογραφούν το Picato και να εξετάσουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές.
  • Να συμβουλεύουν τους ασθενείς να είναι σε επαγρύπνηση για τις αναπτυσσόμενες δερματικές βλάβες και να ζητούν αμέσως ιατρική συμβουλή.

Στις 27 Ιανουαρίου 2020 αναμένεται να αποσταλεί άμεση κοινοποίηση προς τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας (DHPC).

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Source
ΕΜΑ
Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close