(OnlinEpikairotita) — Τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τις εκδρομές μαθητών στην Κακοπετριά και άλλα ορεινά θέρετρα επεσήμανε η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. 

Η Συνομοσπονδία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ξεκαθαρίζει στους γονείς ότι οι τριήμερες εκδρομές στην Κακοπετριά και σε άλλα ορεινά θέρετρα δεν διοργανώνονται από τα σχολεία αλλά από τους ίδιους τους μαθητές.

Παράλληλα καλεί τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν δίνουν στα παιδιά τους την συγκατάθεση τους, καθότι ελλοχεύουν κίνδυνοι που μπορεί να τα επηρεάσουν αρνητικά.

Συγκεκριμένα, οι οργανωμένοι γονείς κάνουν λόγο για ακατάλληλα καταλύματα και παρατυπίες που παρατηρούνται στα αδειούχα καταλύματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Κυριάκο Νικηφόρου, εντός του Σαββατοκύριακου 3 και 4 Νοεμβρίου, υπήρξε νέα εκδρομή στην Κακοπετριά, διοργανωμένη από ομάδα μαθητών συγκεκριμένου σχολείου, ωστόσο, δεν είχαν αναφερθεί έκτροπα, μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου.

Ο κ. Νικηφόρου εξέφρασε την ανησυχία της Συνομοσπονδίας, η οποία γι’ αυτόν τον λόγο εξέδωσε ανακοίνωση προς ενημέρωση των γονέων, οι οποίοι με την σειρά τους εξέφρασαν παράπονα. Τα παράπονα προκύπτουν από το γεγονός ότι τα παιδιά τους τούς δίνουν να υπογράψουν ένα χαρτί, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την συγκατάθεσή τους για την μετάβαση των παιδιών στην Κακοπετριά – οι γονείς πίστευαν ότι οι εκδρομές διοργανώνονταν από τα σχολεία των παιδιών.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Νικηφόρου, είχαν καταγγελθεί, επίσημα και ανεπίσημα, περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών, που αφορούσαν στην μεταφορά ροπάλων και σιδηρογροθιών, στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ και στην έξαρση της χρήσης του χαπιού της επόμενης μέρας.

Σε διάφορες περιπτώσεις, μαθητές κατάληγαν στα νοσοκομεία της περιοχής, σε κατάσταση μέθης και απώλεια επικοινωνίας με το περιβάλλον.

Οι παραβατικές συμπεριφορές, διευκρίνισε, παρατηρούνται, κυρίως, κατά τις βραδινές ώρες.

Η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας

“Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες.

Για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές των Λυκείων ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν εκδρομές/διανυκτερεύσεις στην Κακοπετριά και άλλα ορεινά θέρετρα. Επιθυμούμε για ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ να σας επιστήσουμε την προσοχή όταν δίνετε την άδειά σας για τέτοιες διανυκτερεύσεις και να σας επισημάνουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά μας.

ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ/ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΄Η ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών που μεταβαίνουν, πολλές φορές παιδιά μένουν σε ακατάλληλα καταλύματα που είτε δεν είναι αδειοδοτημένα από τον ΚΟΤ, είτε είναι απλώς οικίες που τις ενοικιάζουν και μπορεί να μην πληρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και υγείας. Ενώ πολλές φορές τσουβαλιάζονται 8-12 παιδιά σε ένα δωμάτιο. Παρατυπίες παρατηρούνται και με τα αδειούχα καταλύματα, τα οποία αγνοώντας τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων που δικαιούνται να φιλοξενήσουν σε κάθε δωμάτιο, βάζουν περισσότερα με μοναδικό στόχο το επιπρόσθετο κέρδος.

Επιπρόσθετα, όπως γνωρίζετε και από περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε χρόνο, αλλά και από τις αναφορές της αστυνομίας, έχουν συλληφθεί άτομα με σιδηρογροθιές, μαχαίρια, ρόπαλα, ξύλα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα. Οι δε καυγάδες μεταξύ τους ή και με εξωσχολικούς είναι συχνό φαινόμενο.

Φαίνεται ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών τις μέρες αυτές παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, καθώς και η χρήση αλκοόλ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου, κατά τους ελέγχους που διενήργησαν πέρσι έχουν κατασχεθεί ναρκωτικά, τσιγάρα καθώς και αλκοόλ. Έχουν επίσης διακομιστεί μαθητές και μαθήτριες σε νοσοκομεία σε κατάσταση μέθης. Ένα παιδί κάτω από την επήρεια των ουσιών αυτών μπορεί να καταστεί ευάλωτη λεία στα χέρια του οποιουδήποτε ασυνείδητου.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, τις ημέρες αυτές στην περιοχή υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων για το επονομαζόμενο «χάπι της επόμενης μέρας», κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα αφού από την μία είναι επικίνδυνο για την υγεία των κοριτσιών, αλλά και από την άλλη μπορεί εύκολα να στιγματίσει κάποιο παιδί με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία.

Η Αστυνομία θα έχει έντονη παρουσία όλες τις μέρες που θα βρίσκονται μαθητές στην Κακοπετριά και στα άλλα θέρετρα και όπως έχουμε πληροφορηθεί, δεν θα διστάσουν να παρέμβουν και να συλλάβουν όποιον παραβαίνει του νόμους. Θα ήταν λυπηρό τα παιδιά μας να έχουν νομικές περιπέτειες και να μην έχουν πλέον λευκό ποινικό μητρώο αλλά και να δουν τα όνειρά τους να καταστρέφονται για μία στιγμή απερισκεψίας.

Όλα τα πιο πάνω συνιστούν κινδύνους που εμείς ως γονείς πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν δίνουμε την συγκατάθεσή μας στο παιδί μας να συμμετέχει σ’ αυτή την «εκδρομή». Είναι τραγικό μία εκδρομή η οποία, λανθασμένα, έχει δυστυχώς καταντήσει έθιμο (αλλά και μάστιγα), να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο παιδί μας, είτε σωματική είτε ψυχολογική. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ίδια την παρορμητικότητά τους και να σταθούμε ανάχωμα προστατεύοντας το μέλλον τους.

Με τη δική σας υποστήριξη τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν ότι η ασυδοσία δεν είναι ελευθερία και ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι μεγαλύτεροι από την όποια «ελευθερία» νομίζουν ότι θα απολαύσουν.

Κάνουμε έκκληση προς όλους να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίσετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας ακόμα και από τους ίδιους τους εαυτούς τους”.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com