Απόψεις

Ανήλικοι στους κυπριακούς δρόμους

Γράφει η Δέσπω Καπνίση*.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι οδηγοί στην Κύπρο είναι ανήλικοι. Το επίθετο περικλείει καταστάσεις και καθημερινά περιστατικά που άλλοτε σου γεμίζουν και άλλοτε δεν σου γεμίζουν το μάτι και το νου.

Στους κυπριακούς δρόμους φαίνεται πως κυριαρχεί η ανωριμότητα και η απερισκεψία. Είναι λες και νομίζουμε πως είμαστε μόνοι μας και θα κάνουμε αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό, αδιαφορώντας για τους κανονισμούς και αγνοώντας τους κινδύνους και τις συνέπειες.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν ο Κύπριος οδηγός καταλαβαίνει ότι κρατάει το τιμόνι ενός κανονικού οχήματος και όχι εκείνο των συγκρουόμενων που έπαιζε μικρός στο Λούνα Παρκ. Τότε δύναμη είχε το κέρμα και ο χρόνος. Δεν είναι το ίδιο όμως η πραγματική ζωή με το παιδικό παιχνίδι. Αν τρέξεις για να μη χάσεις χρόνο, δεν υπάρχει κέρμα για δεύτερη ζωή.

Πλέον η λέξη ‘νεκρός’ φαίνεται να γίνεται ένα με την καθημερινότητα μας. Ο πόνος για κάθε οικογένεια που χάνει ένα δικό της άνθρωπο είναι ατελείωτος και αβάστακτος. Πόσο λίγοι μπορούμε να είμαστε ώστε να μην το καταλαβαίνουμε; Γιατί να αφηνόμαστε στην τύχη; Κρατάμε το τιμόνι ή το τιμόνι μας κρατάει; Ιδού η απορία.

Το θέμα της οδικής ασφάλειας μας αφορά όλους. Κάθε μέρα μπαίνουμε στο αμάξι για να διασχίσουμε μία διαδρομή, κρατώντας στα χέρια μας τόσο τη δική μας τη ζωή, όσο και των συνανθρώπων μας. Ας αναρωτηθούμε όλοι για το τί φταίει και ας καταδικαστεί παραδειγματικά η απειλή που καραδοκεί με τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων τα οποία θα αποδίδουν καλύτερη ασφάλεια για όλους μας.

Σκεφτείτε απλά ότι στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας ο απολογισμός των νεκρών από τροχαία για το 2019 ήταν μόλις ένας άνθρωπος. Ο πληθυσμός στο Όσλο ανέρχεται σχεδόν στους 700.000 κατοίκους. Πώς είναι δυνατό να μην μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην Κύπρο; Στον ίδιο πλανήτη ζούμε!

Χρειάζεται περισσότερος σεβασμός στον συνάνθρωπο και ανάληψη ευθυνών από τον καθένα μας. Ας το σκεφτούμε καλύτερα και ας αναλογιστούμε εάν αύριο θέλουμε να είμαστε ο λόγος ή αιτία που οι δικοί μας άνθρωποι ή οι δικοί κάποιου άλλου θα θρηνούν.

*Η Δέσπω Καπνίση είναι οικοκυρά από την επαρχία Λεμεσού.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close