Απόψεις

Η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων από μια ψυχολογική σκοπιά

Η άνοδος ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποτελεί πλέον γεγονός. 

Ενώ τα ερωτηματικά τα οποία προκαλεί η άνοδος αυτή βασανίζει αρκετούς πολιτικούς κύκλους αλλά και αρκετούς υποψιασμένους πολίτες.

Μην ανησυχείς όμως αναγνώστη μου παρακάτω θα σου κάνω λιανά, μέσω μιας ψυχολογικής θεωρίας ένα από τα αίτια που τα κόμματα αυτά πήραν την ανιούσα.

Υπόθεση ματαίωσης και επιθετικότητας

Δεν είναι η πρώτη φορά ιστορικά που συμβαίνει το φαινόμενο αυτό γι’ αυτό και η θεωρία μας είναι εμπνευσμένη από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υπερίσχυσαν το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα.

Για την ιστορία βρισκόμαστε στο ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιο Πολέμου, όπου ο αριθμός και το μένος των ναζιστών και των ολοκληρωτικών καθεστώτων κινεί το ενδιαφέρον όχι μόνο του απλού λαού αλλά και πολλών κοινωνικών ψυχολόγων.

Προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο πίσω από αυτό το φαινόμενο το 1939 οι Dollard, Doob, Miller, Mower & Sears διατυπώνουν την «Υπόθεση ματαίωσης-επιθετικότητας» που προσπαθεί να ερμηνεύσει τον αντισημιτισμό.

Η παραπάνω υπόθεση ισχυρίζεται και αποδεικνύει πως η ματαίωση των στόχων του ατόμου , λόγω διαφόρων παραμέτρων όπως η οικονομική δυσχέρεια σε μια κοινωνία , οδηγεί στην επιθετικότητα.

Εύλογα θα αναρωτιέται κανείς με ποιο ακριβώς τρόπο προκύπτει η επιθετικότητα από τη ματαίωση και η θεωρεία ισχυρίζεται πως το φαινόμενο αυτό συμβαίνει ως εξής : οι στόχοι που θέτει το άτομο προκαλούν ενέργεια ώστε να εκπληρωθούν και εάν εκπληρωθούν καλώς διότι η ενέργεια αυτή εκτονώνεται.

Ψυχική ανισορροπία

Ωστόσο στην περίπτωση που ο στόχος δεν υλοποιηθεί η ενέργεια που μένει αδιάθετη εντός του σώματος και του μυαλού προξενεί ψυχική ανισορροπία.  Η ενέργεια αυτή οφείλει να εκτονωθεί και η επιθετικότητα είναι ένας τρόπος.

Το ζήτημα είναι το που θα μετατεθεί και εδώ τίθεται το θέμα του αποδιοπομπαίου τράγου δηλαδή άσχετα αν οι λόγοι που ματαίωσαν την εκπλήρωση του στόχου είναι άλλοι, το άτομο θα στραφεί, για να εκτονώσει την ενέργεια αυτή με το να είναι επιθετικό στον εύκολο στόχο.

Η ιστορία αποδεικνύει τρανταχτά την παραπάνω υπόθεση αφού τα φασιστικά τότε κόμματα για όλα τα στραβά της κοινωνίας κατηγόρησαν τους Εβραίους και ο λαός έτρεξε να εκτονωθεί επάνω σ’ αυτούς.

Τα όσα συνέβησαν τότε τα βλέπουμε σήμερα σε επανάληψη με τα ακροδεξιά κόμματα να κατηγορούν τους μετανάστες για την οικονομική κρίση.

Παράλληλα αρκετός κόσμος, φαίνεται πως τείνει να τα υποστηρίζει ώστε να εκτονώσει την συσσωρευμένη ενέργεια που προκλήθηκε από τις ματαιώσεις στα σχέδια του.

Το παραπάνω έχει ως επακόλουθό του την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων αυτών.

Συμπερασματικά λοιπόν τα ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται την ματαίωση των στόχων-ονείρων του λαού με απώτερο σκοπό την κατάληψη θέσεων δύναμης-εξουσίας.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close