Διεθνή

Η Ανταρκτική στους 20°C; Πιθανό ρεκόρ θερμής θερμοκρασίας στην ψυχρή ήπειρο

Εάν αυτή η μέτρηση πιστοποιηθεί, θα είναι η πιο θερμή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ψυχρή ήπειρο.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις μετρήσεις που έδειξαν ότι η Γη γνώρισε τον πιο θερμό Ιανουάριο από τότε που διατηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, στην Ανταρκτική καταγράφηκε άλλη μία ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία που φαίνεται να ξεπερνά το ρεκόρ που καταρρίφθηκε προ ημερών.

Την περασμένη Κυριακή, ένας ερευνητικός σταθμός στη νήσο Σέιμουρ της Ανταρκτικής Χερσονήσου κατέγραψε τη θερμοκρασία των 20,75 βαθμών Κελσίου (°C). Η μέτρηση δημοσιεύθηκε πρώτα από τον ‘Guardian’, χαρακτηρίζοντας την ως νέο ρεκόρ. Παρ’ όλο που τα στοιχεία θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν επισήμως και έπειτα να πιστοποιηθούν, αυτή η θερμοκρασία είναι αρκετά πιο ψηλή από εκείνη των 18,3°C που καταγράφηκε στην ερευνητική βάση Εσπεράνσα, στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο Randy Cerveny, μετεωρολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος επαληθεύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), σε δήλωση του χαρακτήρισε την μέτρηση στη βάση Εσπεράνσα ως «πιθανό ρεκόρ». Ωστόσο για τους 20,75°C στη νήσο Σέιμουρ δήλωσε την Πέμπτη στην Washington Post ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα μεταδεδομένα του σταθμού – ο χρόνος ύπαρξης του, το είδος εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν, και άλλα σημαντικά στοιχεία – έτσι ώστε να καθοριστεί η εγκυρότητα της μέτρησης.

Η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας λόγω της υποχώρησης των παγετώνων στην Ανταρκτική για την περίοδο από το 1992 έως το 2017. [Credit: Planetary Visions/IMBIE ]

Η Ανταρκτική συγκαταλέγεται στις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνονται ταχύτερα. Τα τελευταία 50 χρόνια, η θερμοκρασία έχει σημειώσει άνοδο 3 βαθμών, ενώ γύρω στο 87% των παγετώνων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ανταρκτικής Χερσονήσου έχει υποχωρήσει. Από το 2012 ο ρυθμός υποχώρησης έχει ενταθεί και η απώλεια του πάγου έχει τριπλασιαστεί, με τη μεγαλύτερη να έρχεται από τους παγετώνες Τουέιτς και νήσου Πάιν.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2018, ο πάγος που έχει χαθεί από την Ανταρκτική κατά την περίοδο 1992-2017 είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά 7,6 χιλιοστά. Η νοτιότερη ήπειρος του πλανήτη αποθηκεύει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού – υπό τη μορφή χιονιού και πάγου – και σε περίπτωση τήξης σε ολόκληρη την περιοχή, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 58 μέτρα. Κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί, τουλάχιστον όχι σύντομα. Είναι όμως σημαντικό για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και κατ’ επέκταση της κλιματικής αλλαγής.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close