Πολιτική

Η αντίθεση Ακιντζί για την εισβολή στη Συρία και η αντίδραση της Τουρκίας

Την αντίθεση του με την τουρκική εισβολή στη Συρία εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Σε ανάρτηση που έκανε το Σάββατο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Ακιντζί συνέδεσε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με αυτή στη Συρία, αναφέροντας ότι όπως τότε (σ.σ. 1974), έτσι και τώρα «δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι η μεγαλύτερη του επιθυμία είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η ανάρτηση Ακιντζί για την εισβολή στη Συρία

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας.

Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα.

Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνης” δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Akinci Post
Η ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί στο Facebook σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η πιο πάνω ανάρτηση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση δεκάδων Τούρκων αλλά και της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε σειρά αναρτήσεων που έκανε στο Twitter, κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι αγνοεί το γεγονός πως η επιχείρηση στη Συρία πραγματοποιείται με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ανέφερε ακόμη ότι η δήλωση του Ακιντζί «στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων».

Την ανάρτηση του Ακιντζί σχολίασε επικριτικά και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

«Εκτός ορίων με κάθε έννοια οι δηλώσεις του προέδρου της ΤΔΒΚ (όπως αποκαλεί η Τουρκία το Ψευδοκράτος). Τη θέση που κατέχει την οφείλει στην Τουρκία. Καλό θα ήταν να μάθει τα όριά του», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μετά την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και δεκάδων αρνητικών μηνυμάτων που δέχθηκε, ο κ. Ακιντζί άλλαξε την ανάρτηση του από «δημόσια» σε «ιδιωτική», ώστε να μπορούν να την βλέπουν μόνο οι χρήστες που τον έχουν «φίλο» στο Facebook.

Σημ.: Λανθασμένα γράψαμε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί διέγραψε την ανάρτηση του.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close