ΕιδήσειςΚύπρος

Απαγόρευση βραδινών μαθημάτων έντεχνου χορού σε ανήλικους συζητείται στη Βουλή

Την απαγόρευση μαθημάτων έντεχνου χορού σε ανήλικους μετά τις 20:00, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών στην ξεκούραση και τον ύπνο, εισηγείται με πρόταση νόμου ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Πρόκειται για τροποποιητική πρόταση νόμου που κατέθεσαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας οι βουλευτές Αμμοχώστου, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γιώργος Κάρουλλας.

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή ‘Alpha Ενημέρωση’ ανέφερε ότι η πρόταση σχετίζεται με το δικαίωμα των παιδιών και εφήβων στην ξεκούραση και τον βραδινό ύπνο.

«Εμείς έχουμε υποβάλει αυτή την πρόταση νόμου επειδή εκτιμούμε ότι τα παιδιά στην εποχή μας υποβάλλονται σε ανεξάντλητες ώρες κούρασης σε διάφορες δραστηριότητες, για τις οποίες τίθεται και ερωτηματικό για την αναγκαιότητα τους», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ακόμη ότι η Πολιτεία και οι πολιτικοί πρέπει να πάψουν να εθελοτυφλούν ως προς τον χαμένο χρόνο των παιδιών.

Εξήγησε ότι με βάση την επιστήμη ένα παιδί χρειάζεται 9-10 ώρες ύπνο την ημέρα.

Σε ερώτηση του παρουσιαστή και δημοσιογράφου Αντρέα Κημήτρη εάν αυτή η πρόταση διασφαλίζει ότι τα παιδιά θα πηγαίνουν για ύπνο μετά τις 20:00, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε πλαγίως καταφατικά.

«Είναι δικαίωμα τους πως θα κινούνται στη ζωή τους», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν αφορά μόνο τις σχολές χορού αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι τα φροντιστήρια.

Την Τετάρτη ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε ως άδικη και εντελώς άτοπη την πρόταση των δύο βουλευτών.

«Θεωρούμε ότι η διάκριση που γίνεται όσον αφορά αποκλειστικά τα μαθήματα έντεχνου χορού, ως προς το ωράριο, είναι όχι μόνο άδικη αλλά και εντελώς άτοπη – η πρόταση μας προς τους βουλευτές είναι όπως, η Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας βάλουν σε εφαρμογή τον ήδη υπάρχοντα νόμο περί Ιδιωτικών Σχολών Έντεχνου Χορού, που οι ίδιοι ψήφισαν το 1997, και δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το κράτος, προτού θελήσουν να καταθέσουν τροποποιήσεις.», αναφέρει.

Οι σχολές μέλη του Συνδέσμου Χορού Κύπρου, προστίθεται, λαμβάνοντας υπόψη την σωστή και ασφαλή διδασκαλία των παιδιών, συνηθίζουν να απασχολούν παιδιά μικρότερης ηλικίας σε μαθήματα νωρίς το απόγευμα.

Ο Σύνδεσμος εξηγεί ότι οι μαθητές που αναγκάζονται να μένουν και μετά τις οκτώ στα μαθήματα χορού είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας – είναι τα παιδιά τα οποία θέλουν να έχουν τον χορό στο πρόγραμμα τους είτε σαν ενασχόληση, δύο φορές την εβδομάδα, είτε σαν κύρια απασχόληση τους σε πιο εντατικό πρόγραμμα κι αυτό γίνεται με τη σύμφωνο γνώμη των γονέων τους.

«Ο λόγος για τον οποίο αναγκάζονται τα παιδιά να έρχονται στα μαθήματα χορού πιο αργά και οι δάσκαλοι χορού να μένουν στην εργασία τους μέχρι και μετά τις οκτώ το βράδυ, είναι ακριβώς το πιεστικό πρόγραμμα των εξωσχολικών μαθημάτων που υποβάλλουμε τα παιδιά μας, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Αν το σύστημα παιδείας μας ήταν υγιές δεν θα χρειαζόντουσαν περαιτέρω ώρες απασχόλησης σε φροντιστήρια ενίσχυσης μαθημάτων, αφού ήδη έχουν ξοδέψει για αυτά, 6 ώρες ημερησίως στο σχολείο. Άρα πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ξεκινά από εκεί», σημειώνει.

Αναφέρει ακόμη ότι στην Κύπρο αφήνουμε όλη την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών μας σαν τελευταίο μέλημα, και αν και εφόσον βρεθούν ώρες για να γίνει, ενώ σε όλες τις πιο αναπτυγμένες, όσον αφορά την παιδεία, χώρες από τις οποίες θέλουμε να παίρνουμε παραδείγματα, υπάρχει η αντίληψη ότι η ενασχόληση των παιδιών με τα καλλιτεχνικά, τον χορό, την μουσική, την γυμναστική κτλ., είναι προς όφελος της υγείας και της σωστής ανάπτυξης της προσωπικότητας τους.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close