Απεργία εργαζομένων της Amazon – «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ»

Strike - Human not Robot
[Photo Credits: Katie Schoolov/CNBC]

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon οργάνωσαν χθες συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Η απεργία έγινε ανήμερα της Prime Day, της μεγαλύτερης εκδήλωσης του αμερικανικού κολοσσού διαδικτυακών πωλήσεων λιανικής, κατά την οποία προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.

Στη Γερμανία οι απεργίες έγιναν με το σύνθημα «Όχι άλλη έκπτωση στα εισοδήματά μας». Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν σε επτά κέντρα, όπως δήλωσε ο Όρχαν Άκμαν του γερμανικού συνδικάτου Verdi.

«Η Amazon προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες εις βάρος των μισθών των ίδιων της των πελατών και αποφεύγοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», κατήγγειλε ο Άκμαν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι απεργίες οργανώθηκαν από την εργατική ένωση GMB – η οποία εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της Amazon.

«Οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται τα μέλη μας στην εταιρεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποτρόπαια» είπε ο Mick Rix, ηγέτης της Ένωσης.

Άλλες απεργίες στην Ευρώπη έγιναν στην Ισπανία και την Πολωνία.

Στις ΗΠΑ εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στη Μινεσότα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και εμπόδισαν για λίγο την κυκλοφορία φορτηγών που μετέφεραν προϊόντα. Στα χέρια τους κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ».

«Δημιουργούμε μεγάλο πλούτο για την Amazon, όμως δεν μας συμπεριφέρονται με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που αξίζουμε», δήλωσε ο Σάφιγιο Μοχάμεντ, εργαζόμενος της Amazon.

Η Amazon, ωστόσο, υπερασπίστηκε τις μισθολογικές και εργατικές πολιτικές της.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε σχετικά ότι «Αυτές οι ομάδες παραπληροφορούν για δικό τους όφελός», αφού όπως εξηγεί «προσφέρουμε ήδη τα πράγματα που αιτούνται – μισθοδοσία $15 ανά ώρα, παροχές και ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον».

«Εάν αυτές οι ομάδες-συνδικάτα και οι πολιτικοί που κινητοποιούνται για τα αιτήματα τους – θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον Αμερικανό εργαζόμενο, τους ενθαρρύνουμε να εστιάσουν τις ενέργειες τους στη θέσπιση νομοθεσίας για αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού, επειδή τα 7,25 δολάρια είναι πολύ χαμηλά» ανέφερε.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com