Κύπρος

Από το ρήγμα της Γεράσας ο σεισμός στην Λεμεσό

(OnlinEpikairotita) — Με το ρήγμα της Γεράσας έχει να κάνει ο διπλός σεισμός που ταρακούνησε την Λεμεσό.

Οι δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή (16/12) τα ξημερώματα, σχετίζονται με το ρήγμα της Γεράσας όπως δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κώστας Κωνσταντίνου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Κύπρου.

Το ρήγμα της Γεράσας είναι μια ρηξιγενής ζώνη, στην οποία παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα. Έχει μήκος περίπου 24χλμ και πλάτους 1-2χλμ, ενώ εκτείνεται μεταξύ των χωριών Αγίου Μάμα στα βόρεια και Φοινικαριών στα νότια, όπου και διασπάται σε μικρά ρήγματα.

ρήγμα της Γεράσας
Στα δεξιά βλέπετε την τεκτονική ανύψωση στο βόρειο άκρο της ζώνης της Γεράσας. Στα αριστερά βλέπετε τους ρηξιγενείς κρημνούς και τις μετατοπίσεις στο υδρογραφικό δίκτυο στο νότιο άκρο της ζώνης της Γεράσας. [Photo Credits: Geological Survey Department]
Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η τελευταία σημαντική σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στην εν λόγω ζώνη ήταν σε μέγεθος 5,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και έγινε στις 11 Αυγούστου του 1999, αφήνοντας πίσω τις ζημιές.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός που καταγράφηκε τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια, σημείωσε ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Στην διπλή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε χθες την Λεμεσό, τα μεγέθη ήταν σχετικά μικρά (3,8 και 3,2 στην κλίμακα Ρίχτερ) αλλά αισθητά, όπως είπε.

Για τον θόρυβο που άκουσαν οι κάτοικοι της πόλης, σημείωσε ότι είναι χαρακτηριστικό ενός αβαθούς σεισμού – δηλαδή που έχει βάθος εστίας μέχρι 50χλμ.

Τέλος, απαντώντας για το εάν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και πως η κατάσταση κρίνεται ως φυσιολογική.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close