ΚΥΠΡΟΣ

Αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες της μεγάλης πυρκαγιάς σε χωριά της Λεμεσού

Ο υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες της μεγάλης πυρκαγιάς σε χωριά της Λεμεσού.

Ο κ. Καδής επισκέφτηκε νωρίς το πρωί την περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς και ενημερώθηκε από τον συντονιστή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών για την εξέλιξη των προσπαθειών κατάσβεσής της.

Η φωτιά επηρέασε την περιοχή γύρω από τα χωριά Μάλια, Πάχνα, Άγιο Αμβρόσιο και Βουνί, ενώ η γειτονική Κισσούσα, ένα μικρό χωριό με 10 κατοίκους, εκκενώθηκε προληπτικά από την αστυνομία και την πολιτική άμυνα το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα, ο υπουργός συναντήθηκε με τους κοινοτάρχες και τους ενημέρωσε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα αποζημιώσεων που προβλέπονται στην περίπτωση καταστροφής αμπελώνων από πυρκαγιά.

Μέσα στην επόμενη περίοδο οι επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας θα βρεθούν στην περιοχή για καταγραφή των ζημιών και προώθηση των διαδικασιών αποζημίωσης, όπου αυτές προβλέπονται, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, στις 11:40, ενώ μετά από πολύωρες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το πρωί της Τρίτης.

Από την πυρκαγιά κάηκαν πάνω από δύο τεμάχια (τ.χ.) από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, γεωργικές καλλιέργειες και κάποια γεωργικά κυρίως υποστατικά, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η περιοχή όπου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά είναι το κέντρο των κρασοχωριών της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο περιβάλλεται από 20 χωριά και 16 διάσπαρτα οινοποιεία.

Οι αμπελώνες της περιοχής παράγουν κυρίως τοπικές ποικιλίες σταφυλιού Ξυνιστέρι (λευκό) και Μαύρο (κόκκινο), καθώς επίσης ορισμένες εισαγόμενες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των Cabernet Sauvignon, Mataro, Grenache και Syrah.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)