Κύπρος

Αρχίζουν ποινικές ανακρίσεις για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Ανακρίσεις για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων στην κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος ζητάει η Νομική Υπηρεσία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (10/5) η Νομική Υπηρεσία αναφορικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, σημειώνεται ότι μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται η έναρξη ποινικών ανακρίσεων.

Συγκεκριμένα, σημειώνει, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων σε σχέση με τα ακόλουθα θέματα:

  • Κατά πόσο κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων που περιγράφονται στην Έκθεση και οι οποίες σχετίζονται με Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα είναι τα εξής : Στροβόλου, Λήδρα, Παραλιμνίου, Βασιλικού Πεντάσχοινου, Μακράσυκας, Κοντέας, Αγίας Νάπας, Ερήμης, Πολεμιδίων, Αγίας Φυλάξεως, Λευκωσίας, Σολιάς, Λακατάμιας-Δευτεράς, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Πόλυς Χρυσοχούς, Τροόδους, Άχνας, Αθηαίνου, Λατσιών, Κρασοχωρίων, Λεμεσού, Δαλίου, Πολεμίου, Αλληλεγγύης, Στρουμπιού και Πρωτοβουλίας Γυναικών.

Αυτές οι επιλήψιμες συμπεριφορές, αναφέρονται σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα κατά το 2013 με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύψους €1,5 δις.

  • Κατά πόσο κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013, μέχρι και την τελική κατάληξη των πραγμάτων κατά το 2018, όπως αυτές εξάγονται μέσα από την Έκθεση της Επιτροπής, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα και πιο συγκεκριμένα:
  • Οι συνθήκες υπό τις οποίες διεγράφησαν €63 εκ. που αφορούν 19 περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), (ενδεικτικά σελ. 302-304 της Έκθεσης).
  • Οι 16 περιπτώσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων (Έρευνα Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπείας της ΣΚΤ, (ενδεικτικά σελ. 305-316 της Έκθεσης). Συγκεκριμένα να διερευνηθούν τα εξής : (α) Επιτόκια, (β) Επάρκεια εξασφαλίσεων, (γ) Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων, (δ) Τήρηση των όρων των συμφωνιών και (ε) Διαδικασία Είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών στις περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγιών (ΜΕΧ).
  • Το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υπερχρέωση τόκων.
  • Οι συνθήκες της διεκδίκησης και έγκρισης εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό, κ.α., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών.
  • Ο τρόπος ανάθεσης και/ή χειρισμού κονδυλίων για διαφήμιση.
  • Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του Ισπανικού οίκου Altamira, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στην συνομολόγηση της.
  • Οι συνθήκες αγοράς υπηρεσιών που αφορούν σε αμοιβές €37 εκ. όπως περιλαμβάνονται στον Πίνακα στις σελ. 470-477 της Έκθεσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ζητήσει με σημερινή επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τη διερεύνηση των πιο πάνω θεμάτων.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως τα προαναφερθέντα δεν περιορίζουν το εύρος του ανακριτικού έργου και αν προκύψουν στοιχεία άλλα στοιχεία που δημιουργούν εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, τότε να διερευνηθούν.

Εν όψει της σοβαρότητας των θεμάτων που αναφύονται από την Έκθεση και του δικαιολογημένου δημόσιου ενδιαφέροντος που αυτά έχουν προσελκύσει, δόθηκαν οδηγίες όπως το ανακριτικό έργο αρχίσει άμεσα και ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close