ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΚΥΠΡΟΣ

Αθλητικός τουρισμός: Η Κύπρος ως «hero brand»;

(OnlinEpikairotita) — Κύπρος, ένα μαγευτικό και πανέμορφο νησί, με εξαίσιες παραλίες και υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνει «hero brand»;

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να είναι πόλος έλξης για αρκετούς τουρίστες. Κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να την γνωρίσουν, να γευτούν τα προϊόντα της αλλά και να αθληθούν. Η θέση, το κλίμα και η θάλασσα ευνοεί τις αθλητικές δραστηριότητες και διοργανώσεις.

Ερευνά που είχε γίνει για την Κύπρο έδειξε ότι οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, εντούτοις υπάρχει ένα κενό στους κανονισμούς λειτουργίας, όπως για παράδειγμα το «ποιος έχει δικαίωμά να γυμνάζεται στους χώρους αυτούς». Επίσης, υπάρχει ελλείψει από καταρτισμένο κόσμο, με γνώσεις του αθλητικού τουρισμού για να μπορούν να βοηθήσουν σε μια καλύτερη ανάπτυξη του.

Σύμφωνα με την ίδια ερευνά, οι αθλητικές δραστηριότητες χωρίζονται σε τρία είδη: τα θαλάσσια αθλήματα, τα αθλήματα βουνού και τα αγωνιστικά αθλήματα. Στα θαλάσσια αθλήματα οι ξένοι τουρίστες προτιμούν την ιστιοπλοΐα, τις καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι και τη θαλάσσια πετοσφαίριση. Στις δραστηριότητες βουνού προτιμούν την ορειβασία, την αναρρίχηση, την κατασκήνωση, την εξερεύνηση αλλά και στα αθλητικά παιχνίδια όπως το τένις, το γκολφ, τη ποδηλασία. Επιπρόσθετα, σε αγωνιστικό επίπεδο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρων από ομάδες του εξωτερικού στο χώρο του ποδοσφαίρου, ποδηλασίας, στίβου και τένις.

Συμπερασματικά, το προϊόν υπάρχει απλά δεν είχε κανένα να το βγάλει προς τα έξω, να το πουλήσει, να το διαφήμιση είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό πέρα από την προσπάθεια που κάνουν στον Κ.Ο.Τ. Με ανάληψη από τον Κ.Ο.Α και των ομοσπονδιών μπορούν να διοργανώσουν αγώνες που πιθανότατα να επιφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα στο νησί μας. Όμως, αν αναλογιστούμε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρέων και αρκετός κόσμος δεν γνώριζε την ύπαρξη του, τότε μας λέει πολλά! Μια τέτοια διοργάνωση είναι κρίμα να μην τυχαίνει υποστήριξης από τον κόσμο.

Μια αμερικάνικη έρευνα, που έγινε το 2012 για το 2011, αναφέρει ότι οι επισκέπτες, τουρίστες και αθλητές ξόδεψαν πέραν των 7.68 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον αθλητισμό.

Η πολιτεία πρέπει να συνδράμει στη δημιουργία περισσοτέρων διεθνών αγώνων και διοργανώσεων, κι έπειτα να διαφημιστεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ούτως ώστε να γίνει η Κύπρος ένα «hero brand». Πρέπει να στηριχθεί όλη η προσπάθεια για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού από όλους, με ελπιδοφόρο αποτέλεσμα να φέρει νέο κόσμο, αλλά και να αποφέρει οικονομικά έσοδα στο νησί.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Giorgos Menelaou

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής στο Γ.Σ.Ο. της Λεμεσού. Σπούδασε στην Εθνική Αθλητική Ακαδημία Βασίλ Λέβσκι στη Σόφια.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)