Απόψεις

Αυστραλία, η φλεγόμενη ήπειρος και ο υπόλοιπος κόσμος

Αυτή τη στιγμή, στην άλλη άκρη του ημισφαιρίου, μια από τις πιο μοντέρνες μεγαλουπόλεις του πρώτου κόσμου έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 αποτέλεσε μια χρονιά όπου υπήρξαν ποικίλες προσπάθειες για ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αν και οι προσπάθειες για ευαισθητοποίηση ήταν πάρα πολλές, την στιγμή αυτή διαδραματίζεται μια τεράστια κλιματική καταστροφή, πέρα από κάθε φαντασία και χωρίς την ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Οι πυρκαγιές που έχουν πλήξει τα δάση της Αυστραλίας δεν έχουν σταματημό από τον μήνα Σεπτέμβρη. Δυστυχώς, παρά τις υπερπροσπάθειες κρατικών και μη κρατικών οργανώσεων, δεν κατέστη εφικτός ο περιορισμός των πυρκαγιών. Οι φωτιές διαρκούν περισσότερο λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα, ενώ το σκηνικό θυμίζει σκηνές αποκάλυψης.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια των πυρκαγιών ακολούθησε ο θάνατος εκατομμυρίων θηλαστικών, ερπετών και πουλιών. Συνολικά, 480 εκατομμύρια ζώα έχουν πεθάνει στις πυρκαγιές, δηλαδή σχεδόν μισό εκατομμύριο ζώα έχουν χαθεί. Οι ίδιοι οι διασώστες ανησυχούσαν για αυτό το ενδεχόμενο διότι κατά την παράδοση των πληγωμένων ζωών τα θύματα ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που περίμεναν.

Χαρά μικρής διάρκειας

Οι πυροσβέστες δυσκολεύθηκαν πολύ να διασώσουν ανθρώπους σε απομονωμένες ζώνες: «Δεν μπορέσαμε να έχουμε οδική ούτε αεροπορική πρόσβαση σε ορισμένα μέρη, είναι υπερβολικά επικίνδυνο και δεν μπορούμε να φθάσουμε εκεί ούτε οι άνθρωποι μπορούν να φύγουν απ’ αυτές τις ζώνες», δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς.

Μια καλή είδηση ήρθε ωστόσο από την παραλιακή τουριστική πόλη Μαλακούτα, όπου 4.000 άνθρωποι, που ήταν αποκλεισμένοι στην παραλία και προστατεύονταν από πυροσβεστικά οχήματα, κατέστη δυνατόν να διασωθούν χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Γκάρι Χίντον, ένας κάτοικος της πόλης Κομπάργκο στη Νέα Νότια Ουαλία, κατάφερε να διαφύγει από τις φλόγες. Στη συνέχεια επέστρεψε στην πληγείσα πόλη για να διαπιστώσει πως το σπίτι του πατέρα του είναι σε μεγάλο μέρος άθικτο, αλλά πολυάριθμα κτίρια έχουν καταστραφεί από τις φλόγες. «Είναι καταστροφή για όλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

This slideshow requires JavaScript.

Μια φυσική καταστροφή για όλους; Ή όχι;

Οι φλόγες έχουν φτάσει στο σημείο να παραποιούν καιρικά φαινόμενα. Η συσσώρευση καπνών που φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργεί σύννεφα που αργότερα προκαλούν βροχές. Παράλληλα, κεραυνοί που μπορεί να έρθουν σε επαφή με δέντρα ενισχύουν τις φλόγες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περιοριστούν.

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα ότι η αστυνομία επιβεβαίωσε τρεις ακόμη θανάτους από τις φωτιές στη Νότια Ακτή», δήλωσε ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκάρι Γουόρμποϊζ στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κατακάψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια τ.μ. εκτάσεων και νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά εξαιτίας του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι πυρκαγιές είναι ανεπανώρθωτες διότι έχει χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι της πανίδας και της χλωρίδας της χώρας. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντική η δεντροφύτευση, η φροντίδα των φυσικών πόρων, η προστασία των δασών και ο σεβασμός στη φύση.

Το πιο ανησυχητικό γεγονός αποτελεί η γενική απάθεια που παρατηρείται στον υπόλοιπο κόσμο. Οι φωτιές δεν είναι τόσο σημαντικές όσο το ψήσιμο της σούβλας ή το κόψιμο της βασιλόπιτας. Ποιος έχει χρόνο για να ασχοληθεί με τις φλόγες όταν εσύ στο χέρι έχεις five of a kind;

Υπάρχουν όμως και ακόμη επιπλέον παράγοντες που καθιστούν αυτή τη καταστροφή πολύ ανησυχητική για το μέλλον του πλανήτη. Αρχικά η ήδη μεγάλη χρονική διάρκεια αυτής της καταστροφής, το οποίο δυστυχώς επιτρέπει την «κανονικοποίηση» αυτού του περιστατικού. Ο άλλος παράγοντας αυξάνει κι άλλο τις ανησυχίες.

[Photo Credits: Saeed Khan/GETTY IMAGES]

Η παγκόσμια απάθεια για αυτό που διαδραματίζεται αποτελεί άλλη μια σαφή ένδειξη ότι ο κόσμος βλέπει και παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστροφές, θανάτους, φωτιές, νεκρούς χωρίς να συγκινείται. Μοιάζουν πλέον σαν σύνηθες φαινόμενα. Βέβαια θα μου πεις, ούτε οι φωτογραφίες των σκελετωμένων μικρών σωμάτων, απόρροια της πείνας σε τριτοκοσμικές χώρες, δεν κατορθώνουν να συγκινήσουν. Κάτι κάνουμε λάθος ως ανθρωπότητα.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία αποτελούν μια από τις πολλές δοκιμασίες που ενδέχεται να επηρεάσουν τον πλανήτη στα επόμενα χρόνια. Το τραγικό γεγονός είναι ότι η ευαισθητοποίηση προς τη κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί μια αίσθηση έκτακτης ανάγκης και κοινού καλού, αλλά μια αίσθηση απάθειας και αδιαφορίας. «Γιατί να νοιαστώ; Επηρεάζει την ζωή μου με άμεσο τρόπο;», θα πει κάποιος.

Κλείνοντας, παραθέτω μία δική μου παραλλαγή από το γνωστό ποίημα του Γερμανού πάστορα, Μάρτιν Νιμέλερ:

«Όταν κάηκε η Παναγία των Παρισίων, δεν μίλησα δεν ήμουν Παριζιάνα, εξάλλου εκατομμυριούχοι είχαν ήδη κάνει δωρεές.

Όταν κάηκαν τα δάση του Αμαζονίου, σώπασα, δεν ήμουν Βραζιλιάνα, εξάλλου είχαν αρκετή βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν στην Ιαπωνία πέθαιναν από τον καύσωνα (41 βαθμούς Κελσίου) και τους σεισμούς, σώπασα δεν ήμουν Ιαπωνέζα.

Όταν στην Αυστραλία καίγονταν τα κοάλα, οι γκρι αλεπούδες, τα καγκουρό δεν μίλησα, είχαν ήδη πεθάνει 480 εκατομμύρια ζώα.

Όταν οι καταστροφές επεκτάθηκαν στην Μεσόγειο, δεν υπήρχε κανένας πλέον για να μιλήσει για εμάς, ήταν όλοι νεκροί.»

Ρ.Σ 2019

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Rafaella Simoniants

Η Ραφαέλλα Σιμονιάντς είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογία. Η διατριβή της ήταν πάνω στις Πολιτικές Επιστήμες. Έπειτα διεκδίκησε μερική υποτροφία όπου αποφοίτησε από το Cyprus International Institute of Marketing στον μεταπτυχιακό πρόγραμμα Human Resources Management & Organizational Behavior. Τα ερευνητικά της θέματα είναι κυρίως κοινωνική ευθύνη, ηθικά διλήμματα, κλιματική αλλαγή, κοινωνικά προβλήματα, τεχνολογία και εξέλιξη.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close