OE TEAM STUFF

Αύξηση εταιρικού φόρου στο 15% εξετάζει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει πιθανή αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5 στο 15%, με αντιστάθμισμα άλλες φοροελαφρύνσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας την Τετάρτη στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι ήταν ένα σενάριο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια απόφαση ή κάτι τελεσίδικο.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι το ζήτημα δεν είναι φοροεισπρακτικό, καθώς το κράτος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.

«Δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό που συνέβαινε πριν από το 2013 όταν μετά από κάθε εξάμηνο έρχονταν μέτρα για φορόεπιβαρύνσεις. Αν έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι πρόκειται για μια εξωτερική απαίτηση, επισημαίνω ότι δεν είναι. Άρα δεν είναι ούτε για λόγους φοροεισπρακτικούς, ούτε μια υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουμε είτε μας αρέσει είτε όχι. Θεωρούμε ότι μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξηγώντας, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ένας χαμηλός συντελεστής εταιρικού φόρου, ακυρώνει ή περιορίζει τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

«Έχουμε περιστατικά ένταξης της χώρας μας στις λεγόμενες μαύρες λίστες λόγω ενός φορολογικού συντελεστή που είναι αρκετά χαμηλός», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως το ποσό που θα εισπραχθεί, θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις και με το παραπάνω.

Από την αύξηση του εταιρικού φόρου, θα προκύψει ένα όφελος της τάξης των €170 εκατομμυρίων, ενώ μέσω μειώσεων ή καταργήσεων άλλων φορολογιών θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις και με το παραπάνω, διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το Υπουργείο προτείνει:

  • Μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων από το 17 στο 15%
  • Μείωση της φορολογίας επί των τόκων από το 30 στο 15%
  • Μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από το 20 στο 15%
  • Πλήρης κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις εταιρείες
  • Πλήρης κατάργηση τέλους χαρτοσήμου
  • Αύξηση της έκπτωσης για συνεισφορές σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού

«Δίνουμε πίσω περίπου €200.000.000 με τις μειώσεις, κυρίως στην έκτακτη αμυντική εισφορά και τις καταργήσεις που έχω επισημαίνει υπερκαλύπτοντας το αυξημένο έσοδο διότι δεν είναι σε καμιά περίπτωση ζήτημα φοροεισπρακτικό», είπε.

Αν όμως η άποψη του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε, είναι ότι θα κάνουμε κακό αντί καλό και θα απωλέσουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τότε δεν θα προχωρήσει αυτό το σενάριο.

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής, μιλώντας την ίδια μέρα στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε πως με βάση την πρόταση της κυβέρνηση προκύπτει αύξηση της συνολικής φορολογίας κατά 2%.

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε πως εάν τεθεί σε εφαρμογή φορολογική μεταρρύθμιση, θα πρέπει να καταλήγει σε μείωση των συνολικών επιβαρύνσεων για τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Οι οργανώσεις των εργοδοτών θα συνέλθουν εκτάκτως την Τετάρτη για να συζητήσουν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανέφερε ο γγ του ΚΕΒΕ.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)