Κύπρος

Αξιολογήθηκαν 773 επιβάτες στα ιατρεία των αεροδρομίων για τον κορωνοϊό

Από τις αξιολογήσεις των επιβατών εντοπίστηκαν δύο ύποπτα περιστατικά, εκ των οποίων το ένα ήταν εντός του αεροπλάνου.

Επτακόσιοι εβδομήντα τρεις επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο από την Κίνα έχουν περάσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για έλεγχο αξιολόγησης στα ιατρεία των αεροδρομίων, σύμφωνα με την Ιατρική Λειτουργό Εργασίας και Δημόσιας Υγείας, δρ Ιωάννα Γρηγορίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας με τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η δρ Ιωάννα Γρηγορίου εξήγησε ότι οι αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν τα άτομα που έρχονται από Κίνα, και στη συνέχεια, τα άτομα αυτά μεταφέρονται από τους λειτουργούς της Hermes στα ιατρεία των αεροδρομίων, όπου γίνεται αξιολόγηση της κλινικής τους κατάστασης από τους επαγγελματίες υγείας και ανάλογα δίνονται οδηγίες για περαιτέρω χειρισμό.

«Από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου 2020, έχουν αξιολογηθεί 773 επιβάτες. Το πρώτο δεκαήμερο, ο μέσος όρος των επιβατών που αξιολογείτο ήταν γύρω στα 55 άτομα την ημέρα, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 15-16 άτομα την ημέρα», είπε η δρ. Γρηγορίου.

Σύμφωνα με την δρ. Ιωάννα Γρηγορίου, από τις αξιολογήσεις των επιβατών εντοπίστηκαν δύο ύποπτα περιστατικά, εκ των οποίων το ένα ήταν εντός του αεροπλάνου.

«Στην περίπτωση που υπάρχει ύποπτο περιστατικό στο αεροπλάνο, ακολουθείται η διαδικασία τόσο για το άτομο, όσο και για τα άτομα που ήταν σε στενή επαφή μαζί του», είπε η δρ Γρηγορίου.

Σε ό,τι αφορά στα λιμάνια και τις μαρίνες, η δρ Γρηγορίου σημείωσε ότι, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων, προωθήθηκε ερωτηματολόγιο στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι ακολούθως το προωθούν στα κρουαζιερόπλοια και τα εμπορικά πλοία.

«Είναι υποχρεωμένοι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα να απαντά σε δύο αρχικές ερωτήσεις. Αν υπάρχει κάποια θετική απάντηση σε αυτές τις δύο ερωτήσεις τότε ο επιβάτης είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο. Τα ερωτηματολόγια ανεβαίνουν σε μια πλατφόρμα, και από εκεί οι αρμόδιοι λειτουργοί υγείας ενημερώνουν άμεσα το 1420 για συντονισμό και περαιτέρω αξιολόγηση του περιστατικού. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο περιστατικό στα λιμάνια και τις μαρίνες», εξήγησε.

Στα οδοφράγματα, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τη βοήθεια των Αστυνομικών που βρίσκονται στα σημεία και εάν υπάρξει θετική απάντηση, καλείται το 1420 που συντονίζει την περαιτέρω διαδικασία. Μέχρι τώρα, συμπλήρωσε, εντοπίστηκε μια σχετική περίπτωση, η οποία μετά από σχετική διερεύνηση φάνηκε ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Χαμηλή η πιθανότητα εξάπλωσης της επιδημίας

Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι παρά τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, «η πιθανότητα εξάπλωσης της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες είναι χαμηλή».

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει με τους σχεδιασμούς του και προσπαθεί να κάνει επικαιροποίηση των σχεδίων δράσης που υπάρχουν για περιπτώσεις επιδημίας και πανδημίας, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για το κάθε ενδεχόμενο».

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close