Blog

Νοσταλγία για τα παιδιά των 90s

Αν είσαι κάτω των 20 αυτά που γράφω μπορεί να σου είναι αδιάφορα. Αν όμως είσαι 25+ θα σου φέρω στο μυαλό σου ευχάριστες αναμνήσεις.

Αλήθεια πως ήταν η εποχή πριν το Instagram, iPhone και Netflix; Καταρχάς η νοσταλγία έχει θέση στην καρδιά όλων μας, η δεκαετία του 90s χαρακτηρίστηκε κυρίως από τα παιδιά που παίζανε όλη μέρα έξω χαζά παιχνίδια. Όμως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας διαμόρφωσε αυτό που είμαστε, και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Πολλά πράγματα έκαναν την παιδική μας ηλικία ξεχωριστή.

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και αυτή η εικόνα είναι η εικόνα της βιντεοκασέτας. Πόσες φορές θυμόσαστε τον εαυτό μας να λέει «θα το γράψω στο βίντεο να το δω αργότερα»; Η περίοδος της δεκαετίας του 90 πριν καν βγουν τα cds θεωρείτο σαν η χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας, που συνήθως της φιλάγαμε στο έπιπλο που ήταν κάτω από μία ογκώδη τηλεόραση. Με το πέρασμα του χρόνου το εξώφυλλο της θήκης που ήταν η βιντεοκασέτα μέσα ξεθώριαζε, για αυτό και χρειαζόταν να κολλήσεις ένα άσπρο αυτοκόλλητο πάνω της και να γράψεις τι ήταν.

Τι να μας πουν τα σημερινά κινούμενα σχέδια μπροστά στο Pokemon; Περιμέναμε με ανυπομονησία 8:00 το πρωί Σαββατοκύριακο να δούμε τις περιπέτειες του Ash και του Pikachu. Το πιο όμορφο ήταν η φιλία που είχαν μεταξύ τους οι πρωταγωνιστές. Ακόμα λατρεύουμε να ακούμε το soundtrack των τίτλων αρχής της σειράς.

Αισθάνομαι πολύ τυχερή που ανήκω στη γενιά που παίζαμε ατελείωτες ώρες με το gameboy. Ένα παιχνίδι που θα το καταλάβουν μόνο 25+. Που συνήθως ήταν η μεγαλύτερη αφορμή να χαλάσουν φιλίες και να τσακωθούν τα αδέρφια μεταξύ τους. Ο λόγος φυσικά ήταν ότι το παιχνίδι αυτό ήταν τόσο ενδιαφέρον που όλοι θέλαμε να παίξουμε και οι καβγάδες ξεκινούσαν κάπως: «μπορώ να παίξω και εγώ;».

Η σημερινή selfie δεν μπορεί να συναγωνιστεί με την Polaroid camera που κάποτε αγαπούσαμε. Θα μπορούσα να σας πω ότι η Polaroid θεωρείται το διαμάντι της δεκαετίας του 90. Αγαπήθηκε πολύ γιατί θεωρείτο ως επανάσταση εκείνη την εποχή. Τράβαγες μία φωτογραφία και εμφανίζονται μόνο σε λίγα λεπτά. Όλοι πιστεύω πως ακόμα και σήμερα κρύβουμε στην ντουλάπα μας ένα παλιό άλμπουμ σκονισμένο με φωτογραφίες Polaroid.

Σήμερα έχουμε μία τάση να αναβιώνουμε από τα reboots δημοφιλών σειρών, θεματικών εστιατορίων και φυσικά την επαναφορά του fashion trends και icon. Δεν είναι άξιο απορίας λοιπόν γιατί νοσταλγούμε τόσο τις εποχές που πέρασαν; Σίγουρα όμως η κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά. Και πού ξέρετε; Ίσως και η τωρινή δεκαετία να θεωρείται σε λίγα χρόνια ως μία νοσταλγία.

Anastasia Papayianni

Η Αναστασία Παπαγιάννη γεννήθηκε το 1994. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο και σπούδασε make-up artist. Η λατρεία της όμως για το διάβασμα και το γράψιμο την έκανε να ασχοληθεί με την συγγραφή. Λατρεύει επίσης να βλέπει ταινίας και να κάνει πεζοπορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button