Αναβολή για το τέλος Οκτωβρίου παίρνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από απόφαση των «27» της ΕΕ.

Μετά από πολύωρη συζήτηση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξήχθη την Τετάρτη (10/4) στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν τελικά στην παράταση του Brexit για τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Μάλιστα, η ημερομηνία συμπίπτει και με τη λήξη της θητείας της Κομισιόν.

Η παράταση προβλέπει και την επανεκτίμηση της κατάστασης τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να θεωρείται στιγμή κρίσης αλλά αξιολόγησης της προόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, είπε πως ό,τι γίνει το επόμενο διάστημα βρίσκεται στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μπορεί να επικυρώσει τη Συμφωνία αποχώρησης και να φύγει. Μπορεί να αλλάξει στρατηγική αν και δεν αλλάζει η Συμφωνία Αποχώρησης. Ή μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει ανάκληση του άρθρου 50» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουκ.

Ο κ. Τουσκ είπε ακόμα πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χώρα φίλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως «η Επιτροπή είναι χαρούμενη με το αποτέλεσμα, ενώ εκτίμηση ότι θα διεξαχθούν τελικά ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο».

EU Council Article 50 Conclusions (EN)
Το κείμενο της απόφασης των «27» της ΕΕ για το Brexit. [Photo Credits: Euronews Digital Platforms/SCRIBD]
Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 26 Μαρτίου, αλλά η Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει παράταση, αφού η Βρετανική Βουλή καταψήφισε τη συμφωνία αποχώρησης.

Ακολούθως δόθηκε νέα προθεσμία για τις 12 Απριλίου, με τους Βρετανούς Βουλευτές να υποχρεώνουν εκ νέου την Μέι για νέα παράταση.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com