Παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισαν οι βρετανοί βουλευτές, μετά από ένα μαραθώνιο τριήμερο ψηφοφοριών.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση του άρθρου 50 και συνακολούθως της διαδικασίας του Brexit, στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για αυτή την εβδομάδα.

Υπέρ της παράτασης τάχθηκαν 412 βουλευτές, ενώ κατά ήταν 202.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, θα ακολουθήσει μέχρι τις 20 Μαρτίου μία νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης της Τερέζα Μέι, που το βρετανικό κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει δύο φορές και αν αυτή γίνει αποδεκτή, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζητήσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Εάν η πρόταση της Τερέζα Μέι καταψηφιστεί για τρίτη φορά, τότε θα ζητηθεί μία μακρά περίοδος παράτασης, με την Βρετανία να συμμετέχει κανονικά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινή συνεδρίασης, το κοινοβούλιο είπε συντριπτικό «όχι» στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

MPs vote against amendment for second referendum
Η ψηφοφορία για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. [Table Credits: BBC]
Στην πρώτη -από τις πολλές που ακολούθησαν- ψηφοφορία των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου, η πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα συγκέντρωσε μόλις 85 ψήφους υπέρ και 249 κατά (ήττα για 334 ψήφους).

Στη συνέχεια, στη δεύτερη ψηφοφορία το κοινοβούλιο είπε «όχι» στην παράταση του Brexit έως την 30η του Ιουνίου. Μια πρόταση που μοιάζει με αυτό που λέει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν ήταν πρόταση της κυβέρνησης.

Σε αυτή την προτεινόμενη τροπολογία, η οποία προέβλεπε την παράταση του Brexit μόνο έως τις 30 Ιουνίου, το κοινοβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο, με 311 βουλευτές ναι λένε «ναι» και 314 να λένε «όχι».

Ακολούθησε και τρίτη ψηφοφορία, με τους βουλευτές να λένε «όχι» με μόλις δύο ψήφους διαφορά (312 έναντι 314) σε τροπολογία που προέβλεπε ότι οι βουλευτές θα έπαιρναν τον έλεγχο του κοινοβουλίου αναφορικά με το Brexit.

Τέλος, σε ακόμα μια ψηφοφορία, οι βουλευτές με μόλις 16 ψήφους (302-318) είπαν άλλο ένα «όχι» σε τροπολογία που είχε προτείνει η αντιπολίτευση και προέβλεπε μεταξύ άλλων «διαφορετική προσέγγιση» του Brexit.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com