Κύπρος

Το Χριστουγεννιάτικο ωράριο των καταστημάτων και η αποζημίωση των εργαζομένων

Κλειστά όλα τα γενικά καταστήματα κατά τις αργίες των Χριστουγέννων και υπερωριακή αποζημίωση για εργαζομένους των ειδικών καταστημάτων.

Σε εορταστικούς ρυθμούς έχει μπει ήδη η κυπριακή αγορά και όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες τίθεται σε ισχύ το Χριστουγεννιάτικο ωράριο των καταστημάτων, ενώ καθορίζονται οι μέρες που θα είναι κλειστά.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε ότι, με βάση τη νομοθεσία περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων, όλα τα γενικά καταστήματα πρέπει να τηρούν Χριστουγεννιάτικο ωράριο καθ’ όλο τον μήνα Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα γενικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά καθημερινά μέχρι τις 20:00, ενώ την Παραμονή Χριστουγέννων (24.12.2019) και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31.12.2019) μέχρι τις 18:00.

Αναφορικά με τις αργίες των Χριστουγέννων, το Υπουργείο ενημερώνει ότι όλα τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2019, καθώς επίσης στις 1, 2 και 6 Ιανουαρίου 2020.

Η απασχόληση των εργαζομένων σε ειδικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν τις πιο πάνω μέρες επιτρέπεται και θα πρέπει να τους δοθεί υπερωριακή αποζημίωση με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.

Τα Γενικά Καταστήματα είναι τα καταστήματα που λειτουργούν µε το γενικό ωράριο και επιτρέπεται να διαθέτουν προς πώληση οποιαδήποτε προϊόντα και να προσφέρουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες. 

Στα Ειδικά Καταστήματα εντάσσονται: Αρτοποιείο, περίπτερο ή κατάστημα διαρκούς εξυπηρέτησης, κατάστημα εντός αεροδρομίου ή λιμανιού ή ξενοδοχείου, κατάστημα ενοικίασης οχημάτων, κινηματογράφος, ανθοπωλείο ή φυτώριο, κατάστημα ενοικίασης ταινιών, κατάστημα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών και καπνικών προϊόντων, πρακτορείο στοιχημάτων, κατάστημα επιδιόρθωσης ελαστικών, κουρείο/κομμωτήριο, κατάστημα ειδών υγιεινής ή/και οικοδομικών υλικών και κατάστημα βιομηχανικών μηχανημάτων, μηχανουργικών υλικών ή και εξαρτημάτων.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close