Κλίμα & ΠεριβάλλονΚύπρος

Θα είμαστε «ξέγνοιαστοι» στο φετινό Καρναβάλι;

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες είθισται να αποβάλλουμε από το μυαλό μας όλα αυτά τα κακά που ακούμε και διαβάζουμε νυχθημερόν, και μας σπρώχνουν στη δυσφορία και την γκρίνια. Άλλωστε, για στιγμές χαράς, διασκέδασης και γλεντιού προσφέρεται η γιορτή των καρναβαλιών. Θα αναρωτιέσαι ποιο το νόημα της ερώτησης στον τίτλο, αφ’ ης στιγμής το καρναβάλι συνδέεται άρρηκτα με τη λέξη «ξεγνοιασιά». Να ζούμε δηλαδή χωρίς έννοιες. Κι όμως η ερώτηση δεν είναι κενή νοήματος, διότι το καρναβάλι δεν σημαίνει μόνο ξεγνοιασιά αλλά και σκουπίδια.

Στην περσινή μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού στη Λεμεσό μία ομάδα εθελοντών της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης Κύπρου» περισυνέλεξε σχεδόν 3 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, αριθμός που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί με το 10 ή και το 20% της συνολικής ποσότητας των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών που απορρίφθηκαν στους δρόμους. Οι εκτιμήσεις για την περισυλλογή από τα σάρωθρα του Δήμου ανέρχεται σε έως και 27 τόνους ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, για τα οποία δεν έγινε χωριστή συλλογή και δεν ανακτήθηκαν για ανακύκλωση.

Οι λόγοι για τους οποίους προκύπτουν σοβαρές περιβαλλοντικές αλλά και υγειονομικές ανησυχίες είναι ευδιάκριτες και θα έπρεπε να είχαν ήδη εξεταστεί. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη έρευνα των «Φίλων της Γης Κύπρου», οι οποίοι μελέτησαν δείγμα από τα τέσσερα πιο δημοφιλή σκουπίδια της παρέλασης (τρία σπρέι σερμπατίνας και ένα σπρέι αφρού), παραβιάζονται οι κείμενες νομοθεσίες για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες και τη διευρυμένη ευθύνη παραγωγού αποβλήτων.

Δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύει η έρευνα είναι ότι α) ένα σπρέι είναι εύφλεκτο (φέρει το σήμα της φλόγας) και ως τέτοιο δεν πρέπει να τοποθετείται στην αγορά αλλά ούτε να χρησιμοποιείται από μη επαγγελματίες σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό REACH, και β) τουλάχιστον το 50% κατά βάρος όλων των σπρέι πρέπει να συλλέγεται από τις επιχειρήσεις που τα τοποθετούν στην αγορά μέσω των εταιρειών ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον περί Αποβλήτων και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμο [32(Ι)/2002].

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι όλα τα σπρέι συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του αέρα, και πιο συγκεκριμένα, σε αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδιών (PM10) που έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Κλάδου Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Δεδομένων των παραπάνω και νοουμένου ότι η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στον όγκο παραγωγής αποβλήτων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat 2017), το θέμα με τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια των καρναβαλίστικων παρελάσεων (Λεμεσού, Αγλαντζιάς ή όπου αλλού γίνεται παρέλαση) και την διαχείριση τους θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους. Την τοπική αρχή κυρίως και όλους τους πολίτες δευτερευόντως.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close