Κύπρος

5 πράγματα που θα δεις μόνο στα Waldorf σχολεία

Τα Waldorf σχολεία είναι ξεχωριστά για πολλούς λόγους και τα παιδιά αγαπούν να πηγαίνουν σε αυτά. Είναι σχολεία τα οποία δεν συμβαδίζουν με τις νόρμες των παραδοσιακών σχολείων και θα εκπλαγείτε όταν μπείτε σε μια Waldorf τάξη.

Μερικές από τις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι το μαγείρεμα, το ράψιμο και το ελεύθερο παιχνίδι.

Και ράβε ξήλωνε!

Waldorf School of Cyprus (Limassol)Ποιος είπε ότι το πλέξιμο ή το ράψιμο είναι για τις γιαγιάδες; Η χειρονακτική δουλειά όπως είναι το ράψιμο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν υγιή φαντασία και να εξελίξουν της θέλησή τους.  Αυτό  επίσης, αποτελεί τη βάση και την απαρχή της κριτικής σκέψης. Στα σχολεία Waldorf η χειροτεχνία είναι απαραίτητη, καθώς διαμορφώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου που απαιτείται για τη μάθηση.

Ο Rudolf Steiner επισημαίνει ότι αν ένα παιδί μάθει να χρησιμοποιεί τα χέρια του και τα δάχτυλά του με σωστό και πρακτικό τρόπο, τότε μεταγενέστερα στην ενήλικη του ζωή θα μπορεί να ασκεί τη λογική σκέψη. Ένα παιδί που ράβει μια κούκλα βλέπει τη θέλησή του να φτιάξει ένα αντικείμενο να μετατρέπετε σε τέχνη. Τα παιδιά βιώνουν την εμπειρικά πώς ένα απλό υλικό όπως το μαλλί μπορεί να μετατραπεί από ένα χρήσιμο υλικό αγαθό.

Μάθε Τέχνες

Waldorf School of Cyprus (Limassol)Το αναλυτικό πρόγραμμα Waldorf  παίζουν σημαντικό ρόλο οι τέχνες. Η τέχνη στα Waldorf σχολεία δεν είναι απλά ένα μάθημα. Ο Ρούντολφ Στάινερ πίστευε ότι εμείς ως άνθρωποι έχουμε τρεις πτυχές, την πνευματική πτυχή, τη χειρονακτικής και τη καλλιτεχνική-δημιουργική, και πίστευε ότι και οι τρεις πτυχές μας πρέπει να προχωρήσουν εξίσου.

Τα περισσότερα σχολεία τονίζουν μόνο την ανάγνωση και τη γραφή ενώ τα σχολεία του Waldorf δίνουν έμφαση εξίσου στη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θέατρο, το τραγούδι, το πλέξιμο και τον χορό. Η τέχνη για παιδιά ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση.

Φανταστείτε ότι πολλά προβλήματα σήμερα  στο σπίτι ή στο εργασιακό περιβάλλον χρειάζονται φαντασία και δημιουργικότητα για να βρουν την λύση τους. Ποιος λοιπόν είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε ανθρώπους με φαντασία και δημιουργικότητα;  Σίγουρα με να τους ενθαρρύνουμε να εκφράζονται  με τον δικό τους δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο.

Τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους βιβλία

Waldorf School of Cyprus (Limassol) Φανταστείτε ένα σχολείο χωρίς βιβλία! Τα παιδιά δεν χρειάζεται να κουβαλούν πολλά βαριά βιβλία στην τσάντα τους καθημερινά για το σχολείο. Στα Waldorf σχολεία τα παιδιά έχουν “κύρια βιβλία μαθημάτων” τα οποία είναι τα βιβλία που δημιουργούν από το περιεχόμενο “κύριου μαθήματος”.

Τα παιδιά συμπληρώνουν αυτά τα βιβλία κατά τη διάρκεια του έτους με τις εμπειρίες που είχαν και το τι έμαθαν. Είμαι σίγουρη ότι κρατούν αυτά τα βιβλία αυτά για πολλά χρόνια  αφού οι δημιουργοί είναι οι ίδιοι.

Όχι στους Υπολογιστές

Waldorf School of Cyprus (Limassol)Ξέρετε οποιοδήποτε σχολείο στον 21ο αιώνα χωρίς υπολογιστές; Τα σχολεία Waldorf δεν χρησιμοποιούν συσκευές ή υπολογιστές στις τάξεις. Ο Waldorf πιστεύει ότι  τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται υπολογιστή επειδή είναι ικανά να τον χρησιμοποιούν αλλά πρέπει να περιμένουμε μέχρι να είναι στην κατάλληλη αναπτυξιακά ηλικία.

Η κα. Beverly Amico, εκτελεστική διευθυντής προώθησης της ένωση Waldorf Schools της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε στο “New York Times” ότι ο φυσικός, ενστικτώδης, δημιουργικός και περίεργος τρόπος του παιδιού που σχετίζεται με τον κόσμο μπορεί να κατασταλεί όταν η τεχνολογία εισαχθεί σε μαθησιακά περιβάλλοντα σε πρώιμο στάδιο ηλικίας. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί στα Waldorf σχολεία συστήνουν στους γονείς να περιορίζουν τη χρήση της τεχνολογίας στο σπίτι.

Ισχυρές σχέσεις μεταξύ δασκάλου-μαθητή

Waldorf School of Cyprus (Limassol)Ο Στάινερ πίστευε ότι η ισχυρή σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε έναν δάσκαλο και έναν μαθητή ήταν απαραίτητη για μια σωστή εκπαίδευση και για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Στα Waldorf σχολεία ο δάσκαλος μένει ο ίδιος από την πρώτη τάξη μέχρι και την έκτη δηλαδή για  6 ολόκληρα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής μεγαλώνει με τον ίδιο δάσκαλο κατά τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου,  έτσι μακροπρόθεσμα αναπτύσσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον δάσκαλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού ο μαθητής μπορεί να μιλήσει με ειλικρίνεια στο δάσκαλο για οτιδήποτε τον προβληματίζει. Επίσης, αναπτύσσεται σεβασμός μεταξύ δασκάλου και μαθητή.

Μια σημαντική πράξη που γίνεται κάθε πρωί στα Waldorf σχολεία είναι ότι κάθε πρωί ο δάσκαλος κάνει χειραψία με τον κάθε μαθητή, μιλάει λίγο μαζί του και έχει οπτική επαφή. Το ίδιο κάνει και στο τέλος της ημέρας. Αυτό δεν γίνεται μόνο για να καλωσορίσει τον μαθητή στη τάξη αλλά για να έχει μια εικόνα του μαθητή για κάθε μέρα.

Εάν θέλεις να μάθεις και να δεις περισσότερα για τα Waldorf σχολεία στείλε μήνυμα στη σελίδα του Waldorf School of Limassol για να κανονίσεις ένα ραντεβού και να το δεις από κοντά ή τηλεφώνησε στο 96 116120. Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close