Κύπρος

Ανοίγουν σε 2 φάσεις τα αεροδρόμια, καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα

Θα απαιτείται πιστοποιητικό εξέτασης covid-19 κατά την επιβίβαση.

Σε δύο φάσης, αρχής γενομένης από τις 9 Ιουνίου, θα γίνει το άνοιγμα των αεροδρομίων στην Κύπρο, ενώ από τις 25 Μαΐου καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα και την 1η Ιουνίου λειτουργούν τα ξενοδοχεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε το σχέδιο δράσης, που ετοιμάστηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή, για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τη λειτουργία των Αεροδρομίων και Ξενοδοχείων.», είπε ο υπουργός Μεταφορών σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο δράσης προνοεί ότι τα αεροδρόμια θα λειτουργήσουν σε δύο φάσεις, η πρώτη στις 9 έως 19 Ιουνίου και η δεύτερη στις 20 Ιουνίου, ενώ οι χώρες από τις οποίες θα γίνονται αποδεκτές πτήσεις έχουν ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες με βάση την επιδημιολογική εικόνα που έχουν τη δεδομένη στιγμή.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι πτήσεις από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία, ενώ στη δεύτερη κατηγορία από Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Στην πρώτη φάση, κατά την επιβίβαση των πολιτών από τις χώρες και των δύο κατηγοριών θα απαιτείται πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης covid-19, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί από πιστοποιημένο εργαστήριο εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Στη δεύτερη φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, θα απαιτείται κατά την επιβίβαση η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακής εξέτασης covid-19, μόνο για επιβάτες οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στη δεύτερη κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους πολίτες και νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο, και στις δύο φάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την εξέταση για covid-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες ανά πάσα στιγμή, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα, στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια.

Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Εναλλακτικά, ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο και οι επιβάτες θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχτεί για 1 μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

Όλοι οι επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό.

Το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς και το κόστος της καραντίνας/αυτοπεριορισμού και μεταφορικών εκεί όπου υπάρχει θα το καταβάλλει ο επιβάτης.

Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, στις 6:00 καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα και όλοι όσοι φιλοξενούνται στους χώρους καραντίνας θα μεταβούν σπίτι τους για αυτοπεριορισμό. Για όσους επαναπατρίζονται από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 8 Ιουνίου, θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδεχθεί για μία μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Στη συνέχεια, θα μεταβαίνουν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό 7 ημερών για όσους προέρχονται από χώρες των δύο κατηγοριών, και 14 ημερών για όσους προέρχονται από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, βάσει των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close