Κύπρος

Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια, εκτός την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Από σήμερα στις 6 το απόγευμα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 απαγορεύεται η παρουσία ατόμων σε σπίτια πέραν των μόνιμα διαμενόντων, με ορισμένες εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν θα ισχύει την παραμονή Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία οι συναθροίσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 άτομα από 2 οικογένειες.

Την απαγόρευση επισκέψεων σε άλλα σπίτια, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας, έπειτα από την αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Υπουργείου Υγείας, η απαγόρευση παρουσίας ατόμων σε σπίτια πέραν των μόνιμα διαμενόντων ισχύει από σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2020, στις 6:00 μ.μ. έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο όσοι χρειάζεται να επισκεφθούν άλλο σπίτι για :

  • Φύλαξη ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη διάρκεια που χρειάζονται οι γονείς να έχουν φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους.
  • Υποβοήθηση ανθρώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ).

Και στις δύο περιπτώσεις, τα άτομα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.

Η απαγόρευση δεν θα ισχύει την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά την οποία ωστόσο οι συναθροίσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 άτομα από 2 οικογένειες – περιλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών.

Στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες είτε επώνυμα είτε ανώνυμα διαβιβάζοντας πληροφορίες για παραβιάσεις διαταγμάτων, στη αστυνομική μονάδα που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, στα τηλέφωνα 1460, 22 606 803 και 22 606 804.

Η επιτήρηση των διαταγμάτων που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας γίνεται από την Αστυνομία Κύπρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button