Κύπρος

Αβέβαιη η άρση απαγόρευσης μαζικών συναθροίσεων τον Σεπτέμβριο

Να μην προγραμματιστούν εκδηλώσεις (συναυλίες, φεστιβάλ, πανηγύρια, γάμοι) με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων από την 1η Σεπτεμβρίου, προέτρεψε το Υπουργείο Υγείας.

Η απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων που λήφθηκε από την κυβέρνηση μαζί με άλλες απαγορεύσεις για την αποφυγή τυχόν εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταργηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση σχετικά με την ημερομηνία που θα επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων και προέτρεψε τους διοργανωτές εκδηλώσεων να μην προγραμματίζουν εκδηλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων περιλαμβάνονται οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια καθώς επίσης οι γάμοι, οι βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, στις οποίες ισχύει περιορισμός ως προς τον αριθμό των προσκεκλημένων.

Το Υπουργείο Υγείας εξήγησε ότι με βάση τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ενδεχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων σε μεγάλες ανοικτές εκδηλώσεις δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη διαδικασία ιχνηλάτησης, αλλά και τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Σημείωσε, παράλληλα, ότι βάσει των εν λόγω εκτιμήσεων υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης σε χώρες με αρκετά καλή επιδημιολογική εικόνα, όπως είναι η Κύπρος, δεδομένου ότι για την ώρα δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, αλλά ούτε και φαρμακευτική θεραπεία για την πρόληψή της.

«Το γεγονός ότι η Κύπρος διατηρεί θετικούς επιδημιολογικούς δείκτες και η κατάσταση στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη και δεν παρατηρούνται τα πισωγυρίσματα που έχουν άλλες χώρες, οφείλεται στο ότι ακολούθησε εξ αρχής τις συστάσεις των αρμόδιων Οργανισμών και προχώρησε σε στοχευμένη και αργή άρση των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι για να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με σοβαρότητα και να τηρούμε τους κανόνες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα αρμόδια διεθνή και ευρωπαϊκά Σώματα συστήνουν το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών σε μαζικές και κοινωνικές εκδηλώσεις να εξεταστεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close