Κύπρος

Δεκαεπτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Δεκαεπτά νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν την Πέμπτη στην ελεύθερη Κύπρο, ενώ παρέμεινε σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο αναφοράς.

Οι τελευταίοι αριθμοί για την πανδημία στην ελεύθερη Κύπρο:

 • 17 νέα κρούσματα, σύνολο 1.755.
 • Κανένας νέος θάνατος, σύνολο 29.
 • 12 ασθενείς νοσηλεύονται, 1 διασωληνωμένος σε ΜΕΘ.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι τα 17 νέα περιστατικά κορωνοϊού προέκυψαν από σύνολο 2,685 εργαστηριακών διαγνώσεων. Μέχρι σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο επιβεβαιώθηκαν 1.755 περιστατικά κορωνοϊού και έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό.

Από τα νέα κρούσματα κορωνοϊού τα 5 εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Πρόκειται για δύο άτομα τα οποία είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 29/9 από ιχνγλάτηση και σχετίζεται με κρούσμα του Εθνικού Άχνας. Το ένα εκ των δύο ατόμων φοιτά σε σχολείο. Το τρίτο άτομα είναι από το οικογενειακό περιβάλλον που ανακοινώθηκε στις 29/9 από την ιχνηλάτηση των επαφών άλλου κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 27/9. Το τέταρτο άτομο είναι επαφή του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 28/9 μέσω του δειγματοληπτικού ελέγχου της Λάρνακας και εργαζόταν σε Τράπεζα της Επαρχίας Λάρνακας και το πέμπτο άτομο είναι επαφή ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας.

Άλλα 5 κρούσματα εντοπίστηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία. Το ένα άτομο είναι ποδοσφαιριστής στον ΑΣΙΛ Λύσης, ο οποίος σε εξέταση που υποβλήθηκε στις 27/9 (λόγω θετικού κρούσματος στην ομάδα) είχε αρνητικό αποτέλεσμα και επανέλαβε την εξέταση ιδιωτικά χθες. Το δεύτερο άτομα είναι επίσης ποδοσφαιριστής στον ΑΣΙΛ Λύσης και μαθητής στο ιδιωτικό σχολείο στην Λάρνακα, ο οποίος λόγω της επαφής του με τα άλλα θετικά στον ιό άτομα από την ομάδα δεν πήγαινε στο σχολείο τις τελευταίες μέρες. Στην εξέταση που έκανε η ομάδα στις 27/9 ήταν αρνητικός, ενώ στις 30/9 επανέλαβε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων (πυρετό και πονοκέφαλο). Το τρίτο άτομο έκανε την εξέταση ιδιωτικά λόγω συμπτωμάτων από τις 25/9 (πυρετός, μυαλγίες, απώλεια γεύσης), το τέταρτο άτομο έκανε την εξέταση ιδιωτικά διότι έχει άσθμα και σήμερα ανέφερε απώλεια γεύσης. Το πέμπτο
άτομο έκανε την εξέταση ιδιωτικά λόγω συμπτωμάτων από τις 24/9 (αδυναμία).

Επιπλέον, 4 άτομα εντοπίστηκαν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας. Ένα αφορά μαθήτρια σε Λύκειο της Επαρχίας Λάρνακας, δύο άτομα τα οποία είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκες τις 29/9 και έχει επαφή με άτομο του Εθνικού Άχνας και οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν είχαν δει την επαφή τους και έκαναν την εξέταση στον δειγματοληπτικό έλεγχο. Το τέταρτο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος από τον Εθνικό Άχνας και ανέφερε ότι δεν τον είδε τις προηγούμενες μέρες πριν εντοπιστεί θετικός.

Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από τον έλεγχο επιβατών των πτήσεων. Αφορούν ένα άτομο το οποίο ήρθε από την Αθήνα στην Λάρνακα στις 30/9 και ένα άτομο το οποίο ήρθε από την Ρίγα στην Λάρνακα στις 29/9.

Τέλος, 1 κρούσματα εντοπίστηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον έφορο της Αναγέννησης Δερύνειας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Οι ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομείο παρέμειναν 12, όπως ήταν και χθες.

Οι έντεκα ασθενείς νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, με τέσσερις εξ αυτών να βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, ένας ασθενής με κορωνοϊό νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Οι εξετάσεις που έγιναν την 1η Οκτωβρίου 2020

 • Από 449 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
 • Από 173 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
 • Από 232 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
 • Από 588 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
 • Από 382 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

 • 250 εργαστηριακές εξετάσεις από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων.
 • 197 εργαστηριακές εξετάσεις από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
 • 134 εργαστηριακές εξετάσεις από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
 • 49 εργαστηριακές εξετάσεις από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button