Κύπρος

Πέντε νέοι θάνατοι και 419 νέα περιστατικά κορωνοϊού

Πέντε νέοι θάνατοι και 419 περιστατικά κορωνοϊού καταγράφηκαν την Τρίτη στην ελεύθερη Κύπρο, ενώ 115 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Οι τελευταίοι αριθμοί για την πανδημία στην ελεύθερη Κύπρο:

 • 419 νέα κρούσματα, σύνολο 13.286.
 • 5 νέοι θάνατοι, σύνολο 68 (44 άντρες και 24 γυναίκες).
 • 115 ασθενείς νοσηλεύονται, 13 σε ΜΕΘ.

Οι τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου Covid-19 ήταν ένοικοι γηροκομείων, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, έχασαν τις ζωή τους ένας άνδρας 84 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, μετά από μεταφορά του από το Γηροκομείο Κλημέντιο (Επαρχία Λευκωσίας), ένας άνδρας 63 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, μετά από μεταφορά του από το Πολυδύναμο Κέντρο Κυπερούντας (Επαρχία Λεμεσού), μία γυναίκα 92 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά της από το Πολυδύναμο Κέντρο Περιστερώνας (Επαρχία Λευκωσίας) και μία γυναίκα 91 ετών , με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά της από το Γηροκομείο Παναγιά (Επαρχία Λεμεσού).

Επίσης, έχασε τη ζωή του και ένας άνδρας 76 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 419 νέα κρούσματα προέκυψαν από σύνολο 4,208 εργαστηριακών διαγνώσεων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 212 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν 218 θετικά αποτελέσματα από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), τα οποία θα πρέπει να επαληθευθούν με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Συνολικά, στα δημοσία νοσοκομεία νοσηλεύονται 115 ασθενείς με τη νόσο Covid-19, εκ των οποίων οι 21 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Από τους 21 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι δέκα είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οκτώ σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Οι εξετάσεις που έγιναν στις 8 Δεκεμβρίου 2020

Από τις 4,208 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα με τη μοριακή μέθοδο (PCR), εντοπίστηκαν και επαληθεύτηκαν 419 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

 • 60 κρούσματα από 663 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 • 4 κρούσματα από 915 που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων.
 • 121 κρούσματα από 1,630 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
 • 19 κρούσματα από 361 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
 • 2 κρούσματα από 251 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
 • 1 κρούσμα από 98 δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας.
 • 212 κρούσματα από 218 δείγματα που λήφθηκαν για επαλήθευση με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

 • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων ολοκληρώθηκαν 50 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
 • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 22 εργαστηριακές εξετάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button