Κύπρος

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, τα είκοσι μέσω ιχνηλάτησης

Τα περισσότερα σημερινά νέα κρούσματα προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στην ελεύθερη Κύπρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 1,114. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται επτά ασθενείς με κορωνοϊό.

Οι τελευταίοι αριθμοί της πανδημίας στην ελεύθερη Κύπρο:

  • 25 νέα κρούσματα, σύνολο 1,114.
  • Κανένας νέος θάνατος, σύνολο 26.

[Η εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο: Από τις 9 Μαρτίου έως σήμερα] 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι τα 25 νέα κρούσματα προέκυψαν από σύνολο 1,850 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τα 20 από τα 25 νέα κρούσματα προέκυψαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα 9 είχαν επαφή με κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 28 Ιουλίου (γυναίκα από την Ουκρανία στη Λεμεσό), 5 είχαν επαφή με κρούσμα που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στην Λεμεσό, 5 είχαν επαφή με κρούσμα που είχε έρθει από τις ΗΠΑ και 1 είχε επαφή με κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 29/7 από την Λεμεσό.

Επιπλέον, ένα άτομο το οποίο επέστρεψε από την Ελλάδα εντοπίστηκε θετικό σε εξέταση που υποβλήθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένα άλλο άτομο από τη Βουλγαρία, η οποία ήρθε στην Κύπρο στις 25 Ιουλίου με αρνητικό τεστ και εξετάστηκε μέσω του προγράμματος 10,000 εργαζομένων. Έκανε την εξέταση πριν εργοδοτηθεί σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Επαρχία Αμμοχώστου, μετά από αίτημα του εργοδότη της.

Δύο άτομα τα οποία είχαν συμπτώματα και παραπέμφθηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και 1 άτομο από τις πτήσεις, το οποίο ήρθε στην Κύπρο από τη Βυρητό.

Σημειώνεται ότι στην ψεσινή ανακοίνωση για τα 6 κρούσματα από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο στη Λεμεσό, έγινε λάθος και το ένα από αυτά ήταν  ήδη γνωστό κρούσμα. Επομένως από εκεί προέκυψαν 5 κρούσματα και όχι 6.

Μέχρι στιγμής το εργαστήριο που ανέλαβε τη σύμβαση του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου δεν έχει στείλει αποτελέσματα από τα δείγματα που λήφθηκαν. Όπως ενημέρωσε, πιθανόν να έχει κάποια αποτελέσματα αργότερα.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 676 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψε 1 κρούσμα.
  • Από 129 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 796 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, προέκυψε 1 κρούσμα.
  • Από 42 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, προέκυψαν 2 κρούσματα.
  • Από 123 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψαν 20 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από τα δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 75 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 9 εργαστηριακές εξετάσεις.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Οι ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αυξήθηκαν από έξι σε επτά.

Όλοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, με ένα εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button