Κύπρος

Χωρίς Γιορτή του Κρασιού φέτος η Λεμεσός, έκτη φορά στην ιστορία της

Η Γιορτή του Κρασιού έχει ακυρωθεί άλλες πέντε φορές – 1964, 1974, 1975, 1976 και 1977 – λόγω των πολιτικών αναταραχών και της εισβολής των Τούρκων στο νησί.

Η Γιορτή του Κρασιού, μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες εκδηλώσεις της επαρχίας Λεμεσού, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη πανδημία του κορωνοϊού που έφερε το ένα απαγορευτικό μετά το άλλο, τόσο στην Κύπρο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης ότι η παραδοσιακή Γιορτή του Κρασιού δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση του ιού. «Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης έγινε μετά από αξιολόγηση πολλών παραμέτρων, σημαντικότερη των οποίων ήταν η διαφύλαξη της πορείας εξόδου από  τις συνθήκες της πανδημίας στην πόλη μας», ανέφερε ο Δήμος Λεμεσού σε σχετική ανακοίνωση.

Κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες επισκέπτονται το Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχουν και να διασκεδάσουν στη Γιορτή του Κρασιού. Συνεπώς εάν προχωρούσε κανονικά η φετινή διεξαγωγή θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να εφαρμοστούν τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού.

Αποφασίστηκε, ωστόσο, η διοργάνωση μίας σειράς εκδηλώσεων, μικρότερης έκτασης, με ειδικές αφιερώσεις τόσο στο κρασί, όσο και στη λαογραφική παράδοση και στο λαϊκό τραγούδι. Οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν είτε στην Επίχωση (Μόλο), είτε στο κάστρο της πόλης, είτε στο παλιό λιμάνι. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να επανέλθουμε του χρόνου με μια αναβαθμισμένη γιορτή», είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, μιλώντας για την απόφαση ακύρωσης της φετινής Γιορτής του Κρασιού.

Η παραδοσιακή Γιορτή του Κρασιού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 και έκτοτε καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, ενώ έχει ακυρωθεί άλλες πέντε φορές – 1964, 1974, 1975, 1976 και 1977 – λόγω των πολιτικών αναταραχών και της εισβολής των Τούρκων στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close