Κύπρος

Το κυνήγι κεραιών στη Λεμεσό συνεχίζεται

Δέκα κεραίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου πυρπολήθηκαν σε διάστημα τριών μηνών στην επαρχία Λεμεσού, με την αστυνομία να αποδίδει τις ενέργειες σε λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με το δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G).

Οι φωτιές σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου στη Λεμεσό έχουν γίνει ένα συνεχιζόμενο φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει άμεσα τόσο τους παρόχους, όσο και τους κατοίκους των περιοχών όπου προκαλούνται ζημιές σε κεραίες και κατ’ επέκταση προβλήματα στην τηλεφωνική και διαδικτυακή τους επικοινωνία.

Μέσα σε τρεις μήνες καταγράφηκαν συνολικά δέκα περιστατικά εμπρησμού κεραιών κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου στην επαρχία Λεμεσού. Τα τρία πιο πρόσφατα περιστατικά εμπρησμού σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, τα δύο έξω από την πόλη της Λεμεσού και σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στις 1:30 π.μ. στον ηλεκτρονικό πύργο του ΡΙΚ στην κοινότητα Παλώδια, όπου είναι εγκατεστημένες τρεις κεραίες – η μια ανήκει στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) και οι δύο στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών, Primetel και Epic. Στο ίδιο ακριβώς σημείο είχε εκδηλωθεί ξανά πυρκαγιά πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Η δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4:00 π.μ. σε ηλεκτρονικό πύργο στον δρόμο Λεμεσού-Πλατρών, λίγα μέτρα έξω από τον περιφραγμένο χώρο του αθλητικού κέντρου ‘Σπύρος Κυπριανού’ (Παλαί ντε σπορ), όπου είναι επίσης εγκατεστημένες τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας – της CYTA, της Primetel και της Epic. Ενώ μία τρίτη φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη βάση κεραίας που είναι τοποθετημένα στα δυτικά του Τσίρειου σταδίου. Πριν από δύο μήνες καταγράφηκαν δύο εμπρησμοί κεραιών, ένας σε περιοχή του Αγίου Αντωνίου στις 13 Απριλίου 2020 και άλλος σε περιοχή της Αγίας Φύλας στον δρόμο Λεμεσού-Πλατρών στις 28 Απριλίου 2020. Ένας άλλος εμπρησμός κεραίας καταγράφηκε στην κοινότητα Παλώδια στις 9 Ιουνίου 2020, ενώ κατά την ίδια περίοδο υπήρξε και μία απόπειρα εμπρησμού σε περιοχή στο Τσίρειο.

Σε όλα τα παραπάνω περιστατικά οι εξετάσεις της αστυνομίας έδειξαν ότι οι φωτιές τέθηκαν κακόβουλα με τη χρήση εύφλεκτης ύλης, ωστόσο οι δράστες παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστοι. Οι έρευνες της αστυνομίας επεκτάθηκαν και στο διαδίκτυο, όπου εντοπίστηκαν αναρτήσεις 22 προσώπων που υποκινούσαν άλλους για κακόβουλες ενέργειες σε κεραίες. Συνολικά οκτώ υποθέσεις έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και θα εκδικαστούν σύντομα.

Η αστυνομία εκτιμά ότι αιτία για την καταστροφή κεραιών αποτελούν οι θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται σχετικά με το δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) και ο ισχυρισμός ότι ξεκίνησε να εγκαθίστανται παράνομα στη χώρα. Ισχυρισμό τον οποίον διέψευσαν τόσο οι εταιρείες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διασαφήνισε τον περασμένο Απρίλιο ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για εγκατάσταση δικτύου 5G και πως κάτι τέτοιο θα γίνει με βάση τις επιστημονικές απόψεις, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μόλις πριν από δύο μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε εκτελεστικό κανονισμό μέσω του οποίου καθορίζονται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στα κράτη μέλη της Ένωσης. Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν είπε σε σχετική δήλωσή του. «Από κοινού με τα κράτη μέλη, πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος για την έγκαιρη ανάπτυξη των δικτύων 5G», είπε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε σχετική δήλωσή, σημειώνοντας παράλληλα ότι με την εισαγωγή των δικτύων πέμπτης γενιάς θα καταστεί δυνατή η παροχή νέων υπηρεσιών στην υγεία, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και σε πολλούς άλλους τομείς.

Ο κανονισμός, ο οποίος είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη, προσδιορίζει τα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των μικρών κυψελών για τα δίκτυα 5G και διασφαλίζει την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών μέσω της τήρησης των αυστηρών ορίων έκθεσης της ΕΕ.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button