Άμυνα

Εκπαίδευση και κατάρτιση του Κυπριακού στρατού από τις ΗΠΑ

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κύπρο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να παρέχει διεθνή στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΙΜΕΤ) στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 2021, κάτι το οποίο προβλεπόταν στο νόμο για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).

«Σκοπεύουμε να παρέχουμε το IMET στη Κυπριακή Δημοκρατία από το 2021», ανέφερε σε δελτίο τύπου το γραφείο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται έγκριση σχετικών κονδυλίων από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η Πρέσβης των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης προς τα στελέχη μας θα έχει τη δυνατότητα μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει στενές σχέσεις μεταξύ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, προσδίδοντας σημαντικές εμπειρίες και τεχνικές γνώσεις στη δύναμη της Εθνικής Φρουράς.

Το πρόγραμμα IMET παρέχει στους εκπαιδευόμενους «από συμμαχικά και φιλικά έθνη» χρήσιμη προετοιμασία και εκπαίδευση επί των στρατιωτικών πρακτικών των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω τεχνικών προγραμμάτων και εξειδικευμένων οδηγιών. Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συμμαχιών που προστατεύουν τα αμερικανικά ενδιαφέροντα στην ασφάλεια.

Στο δελτίο τύπου της αμερικανικής πρεσβείας σημειώνεται ότι η προσφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία συνάδει με τη στρατηγική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην πολιτική των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, τα οποία στοχεύουν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός συνέταιρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της εκβάθυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς και στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», καταλήγει η Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button