Άμυνα

Κανένα «θερμό επεισόδιο» στην Κυπριακή ΑΟΖ λέει ο υπουργός Άμυνας

Ουδέποτε σημειώθηκε θερμό επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, καλώντας παράλληλα τα ΜΜΕ να δείξουν προσοχή στην αναπαραγωγή και αναδημοσίευση ειδήσεων «που δημιουργούν ζημιά στην κοινωνία».

Η δήλωση του υπουργού έγινε στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του κρατικού ραδιοφώνου, αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παρενόχληση ερευνητικού σκάφους του Ισραήλ από τουρκικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού.

Οι πληροφορίες είχαν δημοσιευθεί αρχικά από το Channel 13, αναδημοσιεύτηκαν από τη Jerusalem Post κι έπειτα από κυπριακά και ελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε ως υπερβολικές τις διαστάσεις που πήρε το περιστατικό με το ισραηλινό ερευνητικό σκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι υπήρξε ένα περιστατικό πριν από ένα μήνα που δεν επηρεάζει κατ’ ουδένα τρόπο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στις 18 Νοεμβρίου 2019, ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος κάλεσε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από περιοχή στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο καπετάνιος του ισραηλινού ερευνητικού, το οποίο λειτουργούσε με βάση οδηγίες από το Πανεπιστήμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα σε άλλη περιοχή και ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές.

Επιβεβαίωσε δε ότι στο σκάφος του «Μπεν Γκουριόν» επέβαινε και ο Κύπριος γεωλόγος, καθήκοντος από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνας επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο σημείο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά συνόδευσαν ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στην παρεμπόδιση της 18ης Νοεμβρίου.

Σημειώνοντας τη διάσταση που δίνεται στο περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι όροι όπως «θερμό επεισόδιο», «αντίποινα», «στόχευση» δεν εξυπηρετούν κανένα.

Δεν επρόκειτο για θερμό επεισόδιο, λέει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε παρέμβαση που έκανε το βράδυ της Κυριακής στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ είπε ότι δεν επρόκειτο για θερμό επεισόδιο.

Διευκρίνισε ότι στις 18 Νοεμβρίου το ερευνητικό σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή κλήθηκε από τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί, πράγμα το οποίο έπραξε ο καπετάνιος του χωρίς να δώσει συνέχεια.

Δεν εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με αρμόδια πηγή

Ανώνυμη αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ για το δημοσίευμα, ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινού ωκεανογραφικού σκάφους Bat Galim να μην συνεχίσει την υποθαλάσσια έρευνά του σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία.

Όπως είπε, το ισραηλινό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και Κύπριος γεωλόγος, είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ στις 18 Νοεμβρίου για τη διενέργεια υποθαλάσσιας έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ με άδεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη του σκάφους αυτό δέχθηκε κλήση από τουρκικό πλοίο το οποίο το προειδοποίησε πως κάποιες από τις περιοχές – στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ – στις οποίες θα έκανε έρευνα «είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ» και άρα έπρεπε να αποχωρήσει.

Σε επικοινωνία που είχε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ισραηλινό σκάφος, αναφέρθηκε από το ΚΣΕΔ πως το σκάφος μπορεί να συνεχίσει κανονικά την έρευνά του, επικαλούμενο την άδεια που είχε από τις κυπριακές αρχές. Ωστόσο, ο καπετάνιος επέλεξε να μην συνεχίσει την έρευνα στις παρανόμως διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές και συνέχισε νοτιότερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, το ισραηλινό σκάφος αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν υπήρχε θέμα να προβαίναμε σε περαιτέρω ενέργειες επί του ζητήματος αυτού. Η ίδια πηγή επεσήμανε τέλος πως δεν υπάρχει αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για επάνοδο αυτή την περίοδο του συγκεκριμένου ισραηλινού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button