Κύπρος

Μόλις 1 νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο

Μόλις ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τους εκπροσώπους της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας.

Οι τελευταίοι αριθμοί για την πανδημία στην ελεύθερη Κύπρο:

  • 1 νέο κρούσμα, σύνολο 917.
  • Κανένας νέος θάνατος, σύνολο 24 (17 λόγω covid-19, 11 άνδρες και 6 γυναίκες, μέσος όρος ηλικίας 71 έτη).
  • 8 ασθενείς νοσηλεύονται, 3 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Στην καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, μέλος της επιστημονικής ομάδας, ανέφερε ότι το νέο κρούσμα του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) προέκυψε μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 1,287 εργαστηριακών διαγνώσεων. Εντοπίστηκε, όπως είπε, από σύνολο 583 εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια.

Έγιναν επίσης 199 εργαστηριακές εξετάσεις στα μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, 141 διαγνώσεις από ιδιωτική πρωτοβουλία, 129 εξετάσεις σε επαναπατρισθέντες, 88 διαγνώσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 86 διαγνώσεις από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και 61 διαγνώσεις από τον έλεγχο μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί κρούσμα.

«Τα στοιχεία που ανακοινώνουμε σήμερα μας ικανοποιούν ιδιαίτερα», είπε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων,  ο κ. Κωστρίκης διαβεβαίωσε ότι η επιστημονική ομάδα παρακολουθεί πολύ σχολαστικά το θέμα. «Το πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων στα σχολεία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια αξιόπιστη εικόνα», είπε και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά στα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν σε σχολείο στην Αραδίππου, δεν αποκλείεται να προέρχεται από τη συστάδα λοιμώξεων που προηγήθηκε.

Είπε ακόμα ότι το ίδιο σχολαστική θα είναι η εργασία που θα διεξαχθεί στους υπόλοιπους επαγγελματικούς χώρους που είναι προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσουν κατά τη δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων. «Το μόνο που ζητούμε από εσάς είναι τη συνεργασία σας, ώστε να μπορέσουμε προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα με την ίδια επιτυχία.», είπε καταληκτικά.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται με κορωνοϊό συνολικά 8 ασθενείς, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς, ο ένας εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τρεις ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την κλινική τους κατάσταση να παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή.

Επιπλέον, σε όλα τα νοσοκομεία, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα ασθενής.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close