Κύπρος

Νέα μέτρα κατά κορωνοϊού εν όψει Χριστουγέννων στην Κύπρο

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ισχύ από 1 Δεκεμβρίου μέχρι 13 Δεκεμβρίου 2020 και θα παραταθούν με ορισμένες διαφοροποιήσεις, εάν κι εφόσον παρουσιαστεί βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, από 14 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και 7 Ιανουαρίου 2021.

Νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού παγκύπρια εν όψει Χριστουγέννων, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διασκέψεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισηγήσεων της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής για την πανδημία covid-19.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Επαρχία Λεμεσού, παρά τη μείωση, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά, και ότι στις υπόλοιπες Επαρχίες παγκύπρια σημειώνεται αύξηση, αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων που θα έχουν παγκύπρια ισχύ», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας αποφασίστηκε τα μέτρα που είναι σε ισχύ στη Λεμεσό και Πάφο, επεκτείνονται σε παγκύπρια κλίμακα με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ισχύ από 1 Δεκεμβρίου μέχρι 13 Δεκεμβρίου 2020 και θα παραταθούν με ορισμένες διαφοροποιήσεις, εάν κι εφόσον παρουσιαστεί βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, από 14 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και 7 Ιανουαρίου 2021.

Τα νέα μέτρα με ισχύ από 1 έως 13 Δεκεμβρίου

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρα.

Εξαιρούνται τα άτομα που:

 • Χρειάζεται να μεταβούν από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,
 • Χρειάζεται να μεταβούν σε ιατρικό κέντρο, νοσηλευτήριο, φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά,
 • Θα πάνε για κυνήγι προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου (νοείται ότι πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους την άδεια κυνηγίου για σκοπούς ελέγχου).

2. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

3. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

4. Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις (πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων παιδιών)

5. Η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ΄ οίκον διανομή και take away μέχρι τις 7 το βράδυ. Μετά τις 7 μ.μ. επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

6. Αίρεται η απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς και μεταξύ των δύο Επαρχιών.

 Επιτρέπεται:

 • η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, υπερκαταστήματα και πολυκαταστήματα καθώς και τα μεγάλα καταστήματα, με περιορισμό στη φυσική παρουσία των εξυπηρετούμενων (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας).
 • η λειτουργία κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας.
 • η λειτουργία κομμωτηρίων και κουρείων.
 • η λειτουργία Σχολών Οδηγών.
 • Η λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ιστορικών χώρων.
 • Η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων και κινηματογράφων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.
 • Η λειτουργία εμπορικών κέντρων (malls) (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας).
 • Η λειτουργία γκαλερί, πινακοθηκών, εικαστικών εκθέσεων.

Τα μέτρα από 14 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου

1. Απαγόρευση της μετακίνησης προσώπων από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των  περιπτώσεων μετάβασης από και προς χώρους εργασίας, μετάβασης ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Με μοναδική εξαίρεση στις 24 Δεκεμβρίου 2020 (παραμονή Χριστούγεννα), 31 Δεκεμβρίου 2020 (παραμονή Πρωτοχρονιάς), η απαγόρευση μετακίνησης διαφοροποιείται και ισχύει από τις 2 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί

2. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.

Από το μέτρο εξαιρείται η περίοδος από τις 23 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και την 1 Ιανουαρίου 2021, που ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά οικία ορίζεται στα 15 άτομα.

3. Θα επιτρέπεται  η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 10.30 το βράδυ.

Από το μέτρο εξαιρούνται η παραμονή Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) και η παραμονή Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου), οπότε και η λειτουργία των χώρων εστίασης θα επιτρέπεται μέχρι τις 12.30 τα μεσάνυχτα.

4. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων ειδών σχολών και αθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών και χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button