Κύπρος

Νέα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Από τις 11 Δεκεμβρίου κλείνουν εμπορικά κέντρα (malls), χώροι εστίασης και δεν επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε εκκλησίες, ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου η εκπαίδευση σε λύκεια, πανεπιστήμια και φροντιστήρια θα γίνεται εξ αποστάσεως. Εξακολουθούν να ισχύουν τα υπόλοιπα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 30 Νοεμβρίου.

Την παράταση των υφιστάμενων και την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας της νόσου Covid-19, με ισχύ από τις 11 έως τις 31 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Τα κρούσματα αυξάνονται και αρκετοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται νοσηλεία. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στις νοσηλείες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.», είπε ο Υπουργός Υγείας στη Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για την πανδημία.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αύξηση της «θετικότητας» των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. «Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού, σε όλες τις πόλεις, χωριά, επαρχίες. Θέλουμε να καταστείλουμε την περαιτέρω διασπορά του προτού είναι αργά. Για αυτό, το επόμενο διάστημα η προσπάθειά μας θα επεκταθεί σε κλειστούς χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.», σημείωσε.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έως τις 31 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, στις 06:00 π.μ. έως την Πέμπτη, 31η Δεκεμβρίου, στις 00:00 π.μ. Μέχρι τότε θα γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης με στόχο την αναθεώρηση των μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι:

1. Αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων (malls). Τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και τα μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ. (εξαιρείται το λιανεμπόριο τροφίμων, δηλαδή οι υπεραγορές) θα λειτουργούν με τήρηση του μέτρου του 1 ατόμου προς 10 τ.μ. και με πλαφόν στον αριθμό πελατών.

2. Αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ). Από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή (delivery) και take away. Το take away επιτρέπεται έως τις 9 το βράδυ.

Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στον Αερολιμένα Πάφου και Λάρνακας.

3. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

4. Από τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η φοίτηση στα δημοσία και ιδιωτικά Λύκεια, Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, πέραν από την αναστολή των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για άτομα κάτω των 18 η οποία παραμένει,  αναστέλλεται η λειτουργία των φροντιστηρίων.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν τα υπόλοιπα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 30 Νοεμβρίου, όπως ο περιορισμός συναθροίσεων, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button