ΚύπροςΠολιτική

Νωρίτερα η 3η φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, παρατείνεται ο περιορισμός συναθροίσεων

Ανοίγουν νωρίτερα πισίνες, κολυμβητήρια και καζίνο, ενώ παρατείνεται ο περιορισμός συναθροίσεων 10 ατόμων. Γάμοι, βαφτίσεις, αποφοιτήσεις, φεστιβάλ και συναυλίες μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβριο.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις σήμερα για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα, που παρατηρείται μέχρι και σήμερα στην Κύπρο – παρά τη χαλάρωση των μέτρων στις 4 Μαΐου – και τις εισηγήσεις όπως υποβλήθηκαν την Τρίτη από τη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών.» είπε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η τρίτη φάση της άρσης των περιορισμών θα αρχίσει στις 5 Ιουνίου και όχι στις 9 Ιουνίου, που είχε εξαγγελθεί κατά την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος της άρσης περιορισμών. Επίσης θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου και όχι έως τις 13 Ιουλίου. Μέχρι τότε θα ισχύει και ο περιορισμός συναθροίσεων 10 ατόμων που επρόκειτο να καταργηθεί κατά την έναρξη της τρίτης φάσης.

Στις 5 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν κολυμβητήρια και οι πισίνες, τα οποία δεν περιλήφθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό. Στις 9 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λιμάνια για εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, εσωτερικοί χώροι υπηρεσιών εστίασης και ξενοδοχείων, εξωτερικοί χώροι θεάτρων και σινεμά και αθλητικά πρωταθλήματα χωρίς φιλάθλους. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές λέσχες, παιδότοποι εξωτερικού χώρου, ολοήμερα θερινά και δημόσια σχολεία, καντίνες σίτισης μαθητών και καλοκαιρινές σχολές.

Στις 13 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν γυμναστήρια, σχολές χορού, σχολές αθλημάτων (π.χ. μποξ, κινγκ μπόξινγκ), θεματικά πάρκα (π.χ. waterpark, λούνα παρκ) καθώς επίσης καζίνα, τα οποία περιλαμβάνονταν στην τέταρτη φάση άρσης των περιορισμών. Κατά την ίδια ημερομηνία θα καταργηθεί η Ομάδα Α των ευπαθών ομάδων και παραμένει η Ομάδα Β και θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα.

Για την τέταρτη φάση άρσης των περιορισμών, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση, πλην όμως για τα θέατρα και τα σινεμά κλειστών χώρων τα οποία θα ανοίξουν στις αρχές Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τους γάμους, τα βαφτίσια, τις αποφοίτησης φοιτητών, τα φεστιβάλ και τις συναυλίες, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι όπως μετατεθούν την 1η Σεπτεμβρίου, είπε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ιωάννου είπε πως για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων δεν έχει αλλάξει η κατηγοριοποίηση των χωρών, ενώ για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι για όλες τις επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται, θα ισχύσουν πρωτόκολλα, τα οποία ετοιμάζονται και θα δοθούν στη δημοσιότητα για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων τις επόμενες μέρες.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ελεύθερη Κύπρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 952. Μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι με covid-19, εκ των οποίων οι 17 λόγω της νόσου.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button