ΚύπροςΥγεία

Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα τρία από ιχνηλάτηση επαφών επαναπατρισθέντων

Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή στις ελεύθερες περιοχές, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται.

Οι τελευταίοι αριθμοί για την πανδημία στην ελεύθερη Κύπρο:

  • 5 νέα κρούσματα, σύνολο 980.
  • Κανένας νέος θάνατος, σύνολο 25 (18 λόγω covid-19, 12 άνδρες και 6 γυναίκες, μέσος όρος ηλικίας 71 έτη).
  • 4 ασθενείς νοσηλεύονται, 2 σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού προέκυψαν από σύνολο 1,289 εργαστηριακών διαγνώσεων, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 980.

Τα τρία από τα πέντε νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από 39 δείγματα τα οποία λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και αφορούν δύο άτομα από ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων από πτήσεις και ένα άτομο από ιχνηλάτηση επαφών κρούσματος με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Το τέταρτο κρούσμα προέκυψε από 279 δείγματα τα οποία λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, ενώ το πέμπτο κρούσμα από 261 δείγματα τα οποία λήφθηκαν από το πρόγραμμα παραπομπών από προσωπικούς ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Το πέμπτη κρούσμα αφορά επίσης επαναπατρισθέντα, ο οποίος είχε υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή του και ήταν αρνητικός στον ιό, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανέπτυξε συμπτώματα και παραπέμφθηκε από τον προσωπικό του ιατρό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για έλεγχο.

Επιπλέον, από τα προγράμματα δειγματοληπτικών ελέγχων έγιναν χωρίς να εντοπιστεί κρούσμα, 173 διαγνώσεις σε εργαζόμενους κομμωτηρίων, κουρείων, ινστιτούτων αισθητικής, κέντρων δερματοστιξίας και χώρων εστίασης, 55 διαγνώσεις σε μαθητές και προσωπικό σχολικών μονάδων και 153 διαγνώσεις στις ειδικές ομάδες μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Έγιναν επίσης χωρίς να εντοπιστεί κρούσμα, 337 εξετάσεις από ιδιωτική πρωτοβουλία και 145 εξετάσεις στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, οι αριθμοί παραμένουν οι ίδιοι με χθες. Συνολικά 4 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό, εκ των οποίων 2 διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται δύο ασθενείς.  Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται δύο ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close