Κύπρος

Περιορισμός στον αριθμό ατόμων στους χώρους εστίασης

Ο περιορισμός ισχύει έως και τις 31 Ιουνίου 2020.

Σε νέα ρύθμιση για τον περιορισμό που τίθεται στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε χώρο εστίασης προχώρησε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας, μετά τα περιστατικά μη τήρησης προνοιών των διαταγμάτων και πρωτοκόλλων σε υποστατικά εστίασης που καταγράφηκαν κατά τις προηγούμενες μέρες.

Αυτό που ισχύει μέχρι τώρα ήταν ο περιορισμός ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή 1 πελάτης ανά 3 τ.μ. για εσωτερικό χώρο και 1 πελάτες ανά 2 τ.μ. για εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο, εξακολουθεί να ισχύει ο εν λόγω περιορισμός, εντούτοις ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75 σε εσωτερικό χώρο και τα 150 σε εξωτερικό χώρο.

Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και βάσει του περιορισμού 1 άτομο ανά 3 τ.μ., θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και βάσει του περιορισμού 1 άτομο ανά 2 τ.μ., θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.

Ο περιορισμός ισχύει μόνο για τις κατηγορίες των χώρων εστίασης που αναφέρονται στο διάταγμα του Υπουργού Υγείας (ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020). Δηλαδή για εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, καφετέριες, καφενεία, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, κυλικεία ή χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, και τα λοιπά.

Επιπλέον, εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για μέγιστο αριθμό 10 ατόμων ανά τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση πελατών, τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.

H πιο πάνω ρύθμιση θα έχει ισχύ μέχρι και τις 31 Ιουνίου 2020, οπότε και θα επαναξιολογηθεί στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button